Antrikot pişirme konusunda herkesin kendine göre bir yöntemi vardır. Antrikot, tavada, ızgarada veya fırında pişirilerek tüketilebilir. Ancak mükemmel bir antrikot pişirmek için bazı önemli püf noktalarına dikkat edilmelidir. Aksi halde etler suyunu bırakıp kuruyabilir veya içi çiğ kalabilir. Bu yüzden pişirme aşamasında etlerin mühürlenmesi oldukça önemlidir. Etleri mühürlemenin yanı sıra, antrikot etin genellikle 1 parmak kalınlığında dilimlenmiş olması da çok önemlidir. Antrikot Pişirmenin Püf Noktaları Antrikot pişirmenin en önemli püf noktalarından biri mühürleme işlemidir. Eti mühürlemek için kullanacağınız tavanın mutlaka döküm veya kalın teflon tava olması gereklidir. Tavayı ocakta boş şekilde duman çıkana kadar ısıtmalısınız. İyice kızdırılan tava içerisine alınan etler, yaklaşık bir dakika kadar üzerinde incecik bir kabuklanma olacak şekilde tavada tutulmalıdır. Ardından diğer yüzü çevrilen etin alt kısmı da bir dakika kadar tavada tutularak etin suyu ve lezzeti mühürlenmiş olur. İnce ve iyice dövülmüş etlerin zamanında pişirilerek kurumasına izin verilmemelidir ve bu tür etler sadece tavada pişirilmelidir, fırına verilmemelidir. Antrikot pişirilmesinde önemli bir nokta da etlerin marine edilerek yumuşak bir hale getirilmesidir. Marine edilen ve dinlendirilen etler ızgara veya tavada daha lezzetli sonuçlar verecektir. Antrikot Pişirmek İçin Gerekli Malzemeler
Antrikot Nasıl Yapılır? Antrikot pişirmeye ilk olarak kasaptan özellikle inceltilmiş olarak aldığınız antrikot etlerini 1 saate yakın oda ısısına ulaşması için bekleterek başlayın. Ardından bu süre sonunda dana antrikotları lezzetlendirmek için ufak bir kase içine aldığınız sıvı yağ, yeteri kadar tuz ve taze çekilmiş karabiberi harmanlayarak antrikotların üzerine arkalı önlü sürün. Soslama işleminden sonra döküm özellikli tava veya ızgarayı ısıtarak üzerine antrikotları yerleştirin ve etin ilk tarafını mühürleyin. 1-2 dakika kadar bekledikten sonra etin diğer yüzünü ters çevirin ve tekrar 1-2 dakika kadar tavada bekleterek mühürleme işlemini tamamlayın. Daha sonra mühürlenmiş etleri fırın tepsisine alarak fırını 200 derecede önceden ısıtın ve tepsiyi fırına yerleştirin. Şayet antrikotu az pişmiş seviyorsanız 5-6 dakika fırında pişirin. Orta pişmiş etten hoşlanıyorsanız 7-8 dakika kadar fırında pişirebilirsiniz. Ancak iyice pişmiş etten hoşlanıyorsanız etleri fırında 10-12 dakika kadar pişirin. Ardından pişen antrikot etleri fırından çıkararak kesme tahtasına alıp 1-2 dakika kadar dinlendirin. Dinlenen antrikot eti dilimleyerek veya tüm olarak servis tabağına alarak servis yapın. Afiyet olsun. |
Mihrican
12 Temmuz 2024 CumaAntrikot pişirirken neden tavanın döküm veya kalın teflon olması gerekiyor? Ayrıca eti mühürlemeye çalıştığımda incecik bir kabuklanma oluştuğunu nasıl anlamalıyım?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Mihrican,
Antrikot pişirirken döküm veya kalın teflon tava kullanmanızı öneririm çünkü bu tür tavalar ısıyı daha iyi tutar ve eşit şekilde dağıtır. Böylece etin her tarafı aynı oranda pişer ve daha lezzetli bir sonuç elde edersiniz. İnce tavalar ise ısıyı eşit dağıtmaz ve etin bazı kısımları fazla, bazı kısımları ise az pişebilir.
Eti mühürlerken incecik bir kabuklanma oluştuğunu anlamak için etin yüzeyinde altın-kahverengi bir renk değişimi gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca, et tavadan kolayca ayrılıyorsa ve alt kısmı kızarmış görünüyorsa mühürleme işlemi başarılı olmuştur. Bu ince kabuk, etin içindeki suların dışarı çıkmasını engeller ve daha sulu bir et elde etmenizi sağlar.
Afiyet olsun!