Barbunya, vitamin değeri oldukça yüksek olan bir besindir. Özellikle B vitamini açısından zengin olan barbunya, sıkça tüketilmesi önerilen besinler arasında yer almaktadır. Mümkünse barbunyanın taze iken, yani kabuklu barbunyanın içini kullanmak daha iyi olacaktır. Eğer kuru barbunya kullanıyorsanız, pişirmeden önce haşlamak gerekmektedir. Barbunya, birçok vitamin ve mineral içeriği ile sağlık açısından önemli faydalar sunar. Bu makalede, barbunyanın nasıl pişirileceğine dair detaylı bilgiler sunulacaktır. Barbunya Pişirme Yöntemleri Barbunya, sonbaharda daha kolay bulunabilir ve mevsiminde mutlaka dondurucuya koymanız önerilir. Zeytinyağlı ya da etli olarak pişirilebilen barbunya, her iki şekilde de oldukça lezzetli ve pratiktir. Çalışan ve fazla zamanı olmayan kişiler için düdüklü tencerede pişirmek zaman açısından daha avantajlı olabilir. Barbunya, zeytinyağlı piştiğinde ara sıcak olarak, etli piştiğinde ise ana yemek olarak servis edilebilir. Barbunya Yemeği için Gerekli Malzemeler
Barbunya Yemeğinin Hazırlanışı 1. Öncelikle barbunyanın içini çıkartıp tanelerini suya ıslatıyoruz. Bu işlemi akşamdan yapmakta fayda var. Kısa sürede pişmesini istediğimiz için barbunyayı düdüklü tencerede pişirmeyi tercih ediyoruz. 2. Kuşbaşı etlerini düdüklü tencereye koyup bir miktar kavuruyoruz. Daha sonra kapya biberi, sivri biberi ve kuru soğanları ince ince doğrayıp sıvı yağ ile etlerin içerisine ekliyoruz. 3. Eklediğimiz sebzeler kavrulunca salça ve pul biberi ekleyip, suyunu süzdüğümüz barbunyaları ilave ediyoruz. Acı seviyorsanız ve dilerseniz süs biberlerini doğramadan bütün olarak içerisine atabilirsiniz. 4. Tuzunu atıp incecik kıydığımız sarımsağı ekleyip suyunu koyabiliriz. Barbunyanın üzerini 3 parmak geçecek şekilde kaynar su ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatıyoruz. 5. Düdüklü tencere hava vermeye başladığında, havasını kesip süre tutuyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika sonra barbunya yemeğimiz pişmiş olacaktır. 6. Pişen barbunyayı ocaktan indirmeden ve kapağını açmadan olduğu yerde dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen yemeğin kapağını açıp pilav, salata veya turşu eşliğinde servis yapabilirsiniz. 7. Et kullanmak istemeyen kişiler, dilerseniz domates doğrayıp zeytinyağlı olarak pişirebilirler. Dilerseniz düdüklü yerine güveç veya tencerede pişirebilirsiniz, fakat pişirme süresi daha uzun olacaktır. Şimdiden ellerinize sağlık ve afiyet olsun. |