Istakoz Nasıl Pişirilir Denizde bulunan her türlü kabuklu canlıda olduğu gibi ıstakoz da mutlaka canlı olarak pişirilmelidir. Istakozun pişirilmesi, genellikle büyüklük ve küçüklük bakımından farklılık göstermektedir. Öncelikle ıstakozu pişirme işlemine başlamadan önce, ıstakozun üzerinde bulunan kabukların çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Çoğunlukla ıstakoz haşlanarak tüketilen bir deniz canlısı olmasına rağmen, ızgarada pişirildiğinde lezzet bakımından oldukça fazla artılar getirmektedir. Istakozu ızgarada pişirmek istiyorsanız, özellikle canlı haldeyken keskin bir alet yardımıyla diklemesine olacak şekilde ortadan ikiye bölünmesi gerekmektedir. Istakoz ızgarada hazırlandığı zaman çok mükemmel sonuçlar verse bile, genellikle haşlanarak tüketilmek en sık olarak pişirilme tekniğidir. Aslında ıstakoz haşlanarak pişirildiği zaman servis açısından hem göze hem de lezzet olarak daha fazla hitap etmektedir. Istakoz Nasıl Pişirilmelidir Haşlama tekniğine göre önce büyük bir tencerenin içerisine su koyarak kaynatın. Ardından kaynamış olan suyun içerisine tuz ilave edin. Canlı olan ıstakozu deniz suyunda ya da kaynamış olan tuzlu suyun içerisine atarak yaklaşık olarak 3 dakika kadar pişirin. Bu pişirme süresinin ardından, keskin bir alet yardımıyla önce ıstakozun kuyruğunu ve kıskaçlarını keserek alın. Kuyruğunu 3 dakika kadar ve kıskaçlarını 2 dakika kadar daha pişirdikten sonra sunum için servis tabağına alabilirsiniz. Istakozu pişirme hususunda dikkat edilecek en önemli konu ise canlı durumda olan ıstakozun mutlaka yüksek ateşte kaynayan suyun içerisine bırakılarak pişirilmesidir. Istakoz Neden Canlı Olarak Pişirilmelidir Istakoz çoğunlukla öldüğü zaman pişirilirse, barındırmış olduğu bakteriler çok hızlı bir şekilde çoğalır ve pişirme sırasında suyun içerisine yok edilemez toksinler salar. Bu nedenle ıstakoz ölü olarak pişirildiğinde zehirlenme riski daha fazla olmaktadır. Eğer canlı olarak ıstakozu pişirirseniz, bu zehirlenme riskini daha aza indirmiş olursunuz. Ayrıca ıstakoz kaynar suyun içerisinde haşlanıp piştiği zaman çoğunlukla kırmızı bir renk almaktadır. Bu nedenle ıstakoz, özellikle canlı olarak pişirilmesi daha uygun olan bir deniz ürünüdür. Canlı olan ıstakoz, pişirilmek için suyun içerisine bırakıldığında tepki vermesi sebebiyle kıskaçlarını çok sıkı bir şekilde kapatır. Bu nedenle ıstakozu pişirmeden önce canlı durumdayken bir şişle batırma işlemi uygulandıktan sonra pişirilmek için kaynar suyun içerisine bırakılmalıdır. Ekstra Bilgiler Istakoz pişirilirken dikkat edilmesi gereken bazı ekstra noktalar bulunmaktadır:
Istakozun servisi sırasında, yanında eritilmiş tereyağı ve limon dilimleri sunabilirsiniz. Ayrıca, ıstakozu pişirdikten sonra buzlu suya daldırarak şoklama yapabilir ve pişirme sürecini durdurabilirsiniz. Bu, ıstakozun daha diri kalmasını sağlayacaktır. |