Dolma Nasıl Pişirilir?
15 Mayıs 2024

Dolma Nasıl Pişirilir?

Dolma Nasıl pişirilir, dolma birçok çeşidi olan sebzelerin içerisinin harçla doldurularak pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. Herkes tarafından çok sevilen bu yemek biber, patlıcan, kabak, lahana, üzüm yaprağı, pırasa gibi birçok sebze doldurularak pişirilir. Oldukça lezzetli olan bu dolmalar pişirilirken sebzelerin ayrı ayrı pişirilmesi gerekir. Örneğin lahana dolması ile üzüm yaprağı dolması aynı tencerede pişmez. Çünkü birbirlerinin tatlarını bozar bu nedenle ayrı tencereler kullanılarak pişirilir. Fakat biber, patlıcan ve kabak gibi sebzeler aynı tencerede pişirilebilir. Dolma pişirmek için ilk olarak iç harç hazırlanması gerekir. İç harç kıymalı ya da sade olarak hazırlanabilir. Bu iç harç tüm sebze dolmaları için kullanılabilir. Şimdi lezzetli bir dolmanın yapım ve pişirme aşamalarına bakalım.

Dolma yapımı için gerekli malzemeler
  • 8 adet dolmalık biber
  • 5 adet patlıcan
  • 5 adet kabak
  • 2 adet domates
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 su bardağı pirinç
  • 150 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
Dolma nasıl yapılır?

Dolma yaparken ilk olarak iç harcı hazırlanır. İç harcı için kıyma bir tavaya alınır ve ocağa alınıp altı açılır, suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Ardından sıvı yağ eklenir ve bir adet kuru soğan soyulup üzerine küçük küçük doğranır. Soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur ve bir yemek kaşığı salçası eklenir. Salça da eklenince ardından bir tatlı kaşığı tuz, pul biber ve karabiber eklenir. Bulgur ve pirinç yıkanır ve süzülür onlarda tavaya ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur ve üzerine iki su bardağı su eklenir. Harç suyunu çekinceye kadar pişirilir. Suyunu çektiğinde altı kapatılır ve bir kenara alınır. İç harç biraz soğumalıdır ki sebzeleri doldururken kolay olsun. Harç soğurken sizde patlıcan, biber ve kabakları yıkayın. Yıkanan sebzeleri kurulayın ve biberleri oyun. Bunu biberlere zarar vermeden yapmalısınız ki pişerken dağılmasın. Ardından kenarlarından bıçakla küçük çizikler atın. Buradaki amaç içerisine rahat su alsın. Patlıcan ve kabakları da önce ortadan kesin ve her bir parçayı ayrı ayrı oyun ve onlara da yandan küçük kesikler atın.

İç harçla tüm sebzeleri tek tek doldurun, domateslerle sebzelerin ağız kısmına göre dilimler kesin ve iç harcın çıkmaması için o kısımlara birer dilim domates ekleyin. Tüm sebzelerinizi derin bir tencereye dizin. Bir kâsede bir kaşık salça bir tatlı kaşığı tuz ve biraz suyu çırpın ve dolmanızın üzerine dökün. Dolmaların üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edin ve pişmesi için ocağa alın. Ocağınızın en küçük bölümünde kısık ateşte pişirin. Kısık ateş kullanınca dağılmasını önlüyor ve daha güzel pişmesini sağlıyorsunuz. En az bir saat kadar tencerenin kapağı hafif kapalı şekilde pişirin. Ardından kontrol edin ve su eklenmesi gerekir ise tekrar kaynamış su ekleyebilirsiniz. Bir çatal batırarak herhangi bir sebzenin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Çatal rahatça batıyor ise pişmiş demektir. Pişen dolmanızın kapağını kapatın ve biraz dinlendirin. Ardından servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Dolma Nasıl Pişirilir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dana Bonfile Nasıl Pişirilir?

Dana Bonfile Nasıl Pişirilir?

Makarna Nasıl Pişirilir?

Makarna Nasıl Pişirilir?

Brokoli Nasıl Pişirilir?

Brokoli Nasıl Pişirilir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kokoreç Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kokoreç Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Böbrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Böbrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Taşlık Nasıl Pişirilir?

Taşlık Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Nohut Nasıl Pişirilir?

Nohut Nasıl Pişirilir?

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Alabalık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Alabalık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Cupra Balık Nasıl Pişirilir?

Cupra Balık Nasıl Pişirilir?

Pirzola Nasıl Pişirilir?

Pirzola Nasıl Pişirilir?

Kuzu Pirzola Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Pirzola Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sosis Nasıl Pişirilir?

Sosis Nasıl Pişirilir?

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Sazan Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Sazan Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuzu Gerdan Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Gerdan Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dana Pirzola Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dana Pirzola Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Pişirilir?

Mantı Nasıl Pişirilir?

Istakoz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Istakoz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Nasıl Pişirilir?

Barbunya Nasıl Pişirilir?

Tavada Biftek Nasıl Pişirilir?

Tavada Biftek Nasıl Pişirilir?