Havyar Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Havyar Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Havyar Nasıl Pişirilir, havyar balık yumurtasına verilen isimdir. Her balığın yumurtasına havyar denir ancak her balık yumurtası yemek için kullanılmaz. Bu havyarların hangi balıktan çıktığına göre çeşitleri ve kaliteleri vardır. Bunlar içinde siyah havyar en değerlisidir. Havyarların üretimi canlı balık üzerinden yapılır. Havyar elde edilecek balık yakalanır ve öldürülmez. Balık yakalandıktan sonra içindeki yumurtalar alınır ve karnı dikilerek tekrar denize salınır. Böylece bir balıktan 3-4 kez havyar elde edilebilir.

Havyar üretiminde Azerbaycan, Rusya, İran gibi ülkeler ön sıralarda gelir. Dünyadaki havyar üretiminin 5'te 4'ünü Azerbaycan tek başına karşılamaktadır. Türkiye'de ise havyar üretimi kısıtlıdır. Bodrum ve Adana gibi illerde havyar üretimi için özel tesisler kurulmuştur. Bilinen en değerli ve en kaliteli havyar Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığı ve çiroz türündeki balıklardan çıkartılır. Bu çıkarılan havyar siyah renktedir. En pahalı ve en değerli olanı ise beluga havyarıdır. Somondan elde edilen kırmızı havyar siyahı kadar değerli değildir.

Havyar nasıl pişirilir, nasıl tüketilir?

Yemek yapımında genelde siyah havyar kullanılmaktadır. Balıkçılardan taze olarak da temin edilebildiği gibi büyük marketlerde konserve şeklinde de satılmaktadır. Tüketimi çok yaygın değildir. Havyar direkt olarak tüketildiğinde ağızda istenmeyen bir tat bırakabileceği için yanında mutlaka bazı besinlerden destek alınır. Bunlar, genellikle limon, soğan, yeşillik, yumurta ve tost ekmeğidir. Havyar muhafaza edilirken en önemli püf noktası buzdolabının buzluğa en yakın noktasında saklanmasıdır. Havyar, servis edilmeden önce mutlaka buzdolabında bekletilmiş olmalıdır. Sabah kahvaltılarında zeytinyağı ile karıştırılarak tost ekmeğine ince bir tabaka sürülerek tüketilir.

Genellikle şampanya ve buzlu votka servis edildiği için özel davetlerde veya kokteylerde çok sık rastlanır. Ordövr tabağında kullanılacak havyar için ortadan ikiye kesilmiş rafadan yumurta kullanılır. Yumurta sarısı, zeytinyağı, havyar karıştırılır ve yumurtanın beyaz kısmının üzerine sürülür. Kokteyler de ise ekmeğe sürülmüş havyar üzerine kırmızı soğan ve maydanoz konularak servis yapılabilir. Havyarın evde yapımı da çok kolaydır. Evde tercih edilen havyar genelde kızartma şeklindedir. Yaklaşık yarım kiloluk havyar yıkanıp süzüldükten sonra un, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberle iyice karıştırılır. Kızgın yağa yemek kaşığı yardımıyla dökülerek önlü arkalı kızartılır. Pişen havyarlar yanında soğanı ve yeşilliği bol salata ile servis yapılır.

Havyar Nasıl Pişirilir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Sosis Nasıl Pişirilir?

Sosis Nasıl Pişirilir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Pişirme Nasıl Yapılır?

Pişirme Nasıl Yapılır?

Dana Yürek Nasıl Pişirilir?

Dana Yürek Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Balık Nasıl Pişirilir?

Çinekop Nasıl Pişirilir?

Çinekop Nasıl Pişirilir?

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Orkinos Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Nasıl Pişirilir?

Kahve Nasıl Pişirilir?

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Fırında Palamut Nasıl Pişirilir?

Fırında Palamut Nasıl Pişirilir?

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Mantı Nasıl Pişirilir?

Mantı Nasıl Pişirilir?

Hazır Mantı Pişirme?

Hazır Mantı Pişirme?

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?

Gopez Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Gopez Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri