Dana Biftek Nasıl Pişirilir Sofralarımızın vazgeçilmez ve lezzet katan yiyeceklerinden biri kuşkusuz ettir. Dilimlenmiş et çeşitlerinden biri olan bifteği kurutmadan, sulu ve yumuşak yapmak bazı püf noktalara dikkat etmekten geçer. Pişirme şeklini tarif etmeden önce kasaptan et satın alırken ne istediğinizi bilmelisiniz. Et satın alırken, ızgaralık etler olan kontrfile, antrikot, pirzola ya da bonfile gibi yağsız etleri tercih edin. Dilimlenmiş dana etini (biftek) asla kasabınıza dövdürmeyin. Bu işlem etin bütün suyunu salmasına ve sertleşmesine neden olacaktır. Dövmek yerine kasabınızdan sizin için uygun incelikte dilimlemesini isteyiniz. Et kızartmak için en uygun tavalar günümüzde döküm tavalardır. Isıyı her tarafa eşit ve dengeli bir biçimde dağıtan döküm tavalar, kullanıldıkça ete kendine has ayrı bir aroma vermektedir. Döküm tavanız yoksa kalın tabanlı çelik bir tava da kullanabilirsiniz. Dana Biftek İçin Malzemeler
Biftek Nasıl Yapılır? Bifteği kızartmadan 30-35 dakika önce dolaptan çıkarın ve oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Biftekleri pişirirken kendi yağını kullanın. Tavayı ateşte, üzerinden dumanlar çıkıncaya kadar iyice ısıtın. Bifteği iyi bir şekilde mühürlemek için tavanın yeterli sıcaklıkta olması önemlidir, aksi takdirde et suyunu salacak ve tüm lezzetini kaybetmesine neden olacaktır. Isınmış kızgın tavaya biftekleri dikkatli bir şekilde yerleştirin. Mühürlemek için yüzlerini kızartarak şekerlenmesini sağlayın. Bunu hızlı bir şekilde yaparak etin kendi suyunu salmadan içinde tutmuş olacaksınız. Biftek kızartılırken genelde yapılmaması gereken çatal ve bıçak gibi aletlerle etin içinin de pişmesi gayesiyle açılan deliklerdir. Bunu asla yapmayın. Etlerin kendi suyunun içine hapsedilmesiyle pişmesi ayrı bir lezzet vermektedir. Etin fazla pişirilmesi sertleşmesine ve lezzetinin kaybolmasına neden olmaktadır. Parmağınızı bifteğe bastırdığınızda esneme çok fazla değilse ya da içe doğru geçmiyorsa fazla pişmiş demektir. Tavadan almadan üzerine bastırarak damak zevkinize göre pişme derecesini ayarlayabilirsiniz. Bifteği damak zevkinize göre kızarttıktan sonra, servis esnasında sulanmaması için üzerine alüminyum folyo ile kapatarak en az 4-5 dakika dinlendirip öyle servis yapınız. Ekstra Bilgiler Bifteğin lezzetini artırmak için pişirme öncesinde marine edebilirsiniz. Marine sosu için zeytinyağı, sarımsak, soya sosu ve limon suyunu karıştırarak kullanabilirsiniz. Marine işlemi etin daha da yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, pişirme sırasında bifteği dikkatlice çevirerek her iki yüzünün de eşit şekilde kızarmasına özen gösterin. Afiyet olsun. |