Sarma Nasıl Pişirilir?
15 Mayıs 2024

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir, Yaprak sarması Türk mutfağının en zahmetli ve lezzet bakımından hatırı sayılır özel yemeğidir. Oldukça emek isteyen, hazırlanması ne kadar uğraştırsa da yenmesi bir o kadar lezzetlidir. Zeytinyağlı ve etli olmak üzere iki grupta toplayabiliriz.

Yaprak Sarma ve Pişirmenin Püf Noktaları; Lezzetle ve afiyetle yiyebileceğiniz bir sarma için öncelikle sarma yapraklarını doğru seçmelisiniz. Zeytinyağlı bir sarma yapılacaksa daha büyük yaprak tercih edilmelidir. Etli yaprak sarma hazırlanacaksa bu kez tam tersi küçük boylarını tercih etmeliyiz. Yaprakları seçerken renginin açık yeşil olanları ve mümkün oldukça damarları az ve yırtık olmayanını tercih etmeliyiz. Damarlı yapraklar doğal olarak kart olur, kart yapraklardan yapılan yemekler hiç tat vermez, damarlar ağza kılçık gibi gelir. Yırtık yaprakları kullanmamakta fayda vardır, pişerken içindeki malzemeler dışarıya çıkacaktır. Eğer bulabilirseniz sultaniye üzüm asmasının yaprağını tercih edin. Bu üzüm çeşidinin asma yaprakları ince ve lezzetli olması tercih sebebidir. Yaprak seçimini mevsim başında yapmanız daha uygun taze ve ince olur, mevsim sonunda alınacak yapraklar kalınlaşmış ve lezzetini genelde yitirmiş olur.

Yaprakları sarma aşamasına hazırlamak yemeğimizin lezzeti açısından önemlidir. Bilindiği gibi mevsimi dışında da sarmalar sarılmaktadır, bu ihtiyacımızı da mevsiminde salamura olarak basılan yapraklarla karşılanmaktadır. Salamura yapraklar tuz ve su ile basıldığından ilk etapta kullanılmadan suda 2-3 saat bekletilerek çok tuzlu ise 1-2 kez suyunu değiştirmek faydalı olacaktır. Her iki yaprak çeşidinde tek yapılması gereken sarmayı başlamadan önce 3-4 dakika haşlayarak pişme dengesine hazırlamak lazım, aksi takdirde ya sarmaların dışı fazla pişmeyecek ya da iç malzemesi fazla pişmiş olacaktır.

Kullanacağınız İç malzemeleri çiğ ya da pişmiş olarak hazırlayabilir, içerisine de damak zevkinize göre baharat, zeytinyağlı hazırlayacaksınız dolmalık kuş üzümü, çam fıstığı ve tarçın ilave edebilirsiniz.

Yaprakları sararken özenin yanında hanımların alışılmışın dışında tencereye sıralama şeklini yatay yerine dikine tercih etmeleri tavsiye edilir. Bu diziliş şekliyle yakındıkları alt katın fazla pişmesinin önüne geçmiş olur ve sarmaların tümünün eşit şekilde pişmesini, dağılmamasını sağlarlar. Yatay dizmekten vazgeçmeyenler için ise en alta yaprak saplarını ve yırtık olan yaprakları yerleştirmelerini öneririz.

Yaprak sarması pişirirken, içine ilave ettiğiniz suyun kaynamış olması lazım. Bu şekilde iç malzemeniz daha güzel pişecek, pirinçler lapa olmayacaktır. İçine suyunu ilave ettikten sonra, su kaynayınca ocağın altını kısmanız gerekir.

Yaprak sarması pişirirken ocağın ateşi çok yüksek olmamalıdır. Daha doğrusu her türlü yemeği kısık ateşte pişirmek lazım. Zaten yemekleri kısık ateşe pişirdiğinizde daha çabuk piştiğini sizde tanık olacaksınız. Pişireceğiniz yaprakları tencereye yerleştirdikten sonra üzerine biraz zeytinyağı gezdirmeniz hem göze hem de damağa hitap edecektir.

Yaprak sarmasının zeytinyağlı yapılanını soğuk, etli yaptığınızı sıcak servis ediniz. Her türlü yaprak sarmasının yanına yakışan mutlaka yoğurttur.

Sarma Nasıl Pişirilir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dana Bonfile Nasıl Pişirilir?

Dana Bonfile Nasıl Pişirilir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Kelle Nasıl Pişirilir?

Kelle Nasıl Pişirilir?

Tavada Biftek Nasıl Pişirilir?

Tavada Biftek Nasıl Pişirilir?

Kültür Mantarı Nasıl Pişirilir?

Kültür Mantarı Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Güncel

Ördek Nasıl Pişirilir?

Ördek Nasıl Pişirilir?

Güncel

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Donmuş Mantı Nasıl Pişirilir?

Nugget Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Nugget Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kek Nasıl Pişirilir?

Kek Nasıl Pişirilir?

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mantı Nasıl Pişirilir?

Mantı Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Fırında Balık Pişirme Nasıl Yapılır?

Fırında Balık Pişirme Nasıl Yapılır?

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Taşlık Nasıl Pişirilir?

Taşlık Nasıl Pişirilir?

Fırında Alabalık Nasıl Pişirilir?

Fırında Alabalık Nasıl Pişirilir?

Çipura Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Çipura Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Nasıl Pişirilir?

Dolma Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Tenekede Tavuk Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?