Brokoli Nasıl Pişirilir?
20 Haziran 2024

Brokoli Nasıl Pişirilir?

Brokoli, yeşil küçük yumrular halinde çiçek demeti gibi şekli olan, karnabahara benzerliği ile bilinen ve lahana familyasından gelen bir sebzedir. Brokoli, suda haşlanarak yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. İtalya yarımadasında yetiştirilen brokoli, 20. yüzyılda İtalyanların göç etmesiyle dünya genelinde yaygınlaşmıştır.

Türkiye’de Brokoli Yetiştiriciliği

Türkiye'de özellikle Bafra, Samsun bölgesinde brokoli yetiştiriciliği oldukça fazladır. Brokoli, halk arasında da iyi talep görmektedir. İçerdiği bol vitaminler ve yüksek besin değeri nedeniyle diyetlerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Brokoli ile çok çeşitli yemekler ve salatalar yapılabilir. Brokolinin suyuyla elma suyu ve havuç suyu karıştırılarak tüketildiğinde, içerdiği bol miktarda demir sayesinde vücudu hastalıklara karşı dirençli ve güçlü yapar.

Brokolinin Faydaları

Brokolinin faydaları arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Yüksek lif oranı sayesinde zayıflamaya yardımcı olur.
  • Kalp sağlığına faydalıdır ve kalbin düzenli çalışmasını sağlar.
  • Göğüs ve meme kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucu özellik taşır.
  • İçerdiği potasyum sayesinde sinirleri güçlendirir ve korur.

Brokolide Bulunan Vitaminler

Brokoli, A, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. İçerisinde bol miktarda folik asit, demir, kalsiyum, potasyum, selenyum ve yüksek miktarda lif bulunur. Brokoli, antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle kanser hastalıklarına karşı koruyucu bir sebzedir. Ayrıca, brokoli cildin sağlığına ve yazın alınan radyasyon ışınlarının zararlarına karşı korur. İçerdiği A, C ve E vitaminleri ile yüksek lif oranı, brokoliyi besleyici ve hastalıklara karşı koruyucu bir besin kaynağı yapar.

Kremalı Brokoli Çorbası

Kremalı brokoli çorbası, kış aylarında bol vitamin içeren, lezzetli ve besin değeri yüksek, sağlık açısından çok faydalı bir çorbadır. Brokoli çorbası, tadı, vitamini ve lezzetiyle çocuklar tarafından da severek tüketilir.

Malzemeler

  • Yarım kilo taze brokoli
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2,5 yemek kaşığı krema
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 2 adet kuru soğan
  • Tuz, karabiber

Çorba Nasıl Yapılır?

Brokolileri temizleyip iyice yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın. Patatesi, havucu ve soğanı temizleyip doğrayın. Tencereye tereyağını koyup eritin, içine unu ekleyip karıştırarak kavurun. Hafif pembeleşen unu sütle karıştırarak sıvı hale getirin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan sütün içine krema hariç tüm malzemeleri ekleyip kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan çorbanın altını kısarak sebzelerin pişmesini bekleyin. 25-30 dakika kaynayan çorbanın malzemelerinin piştiğini anlayınca ocağı kapatın. Çorbaya kremayı ekleyip el karıştırıcı ile malzemeleri çekin. Pürüzsüz bir kıvama gelince sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Enginar Nasıl Pişirilir?

Enginar Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mantı Nasıl Pişirilir?

Mantı Nasıl Pişirilir?

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Nohut Nasıl Pişirilir?

Nohut Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Kaburga Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kahve Nasıl Pişirilir?

Kahve Nasıl Pişirilir?

Güncel

Çinekop Nasıl Pişirilir?

Çinekop Nasıl Pişirilir?

Brüksel Lahanası Nasıl Pişirilir?

Brüksel Lahanası Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Karides Nasıl Pişirilir?

Karides Nasıl Pişirilir?

Bakla Nasıl Pişirilir?

Bakla Nasıl Pişirilir?

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kalamar Nasıl Pişirilir?

Kalamar Nasıl Pişirilir?