Brokoli, yeşil küçük yumrular halinde çiçek demeti gibi şekli olan, karnabahara benzerliği ile bilinen ve lahana familyasından gelen bir sebzedir. Brokoli, suda haşlanarak yemeklerde ve salatalarda kullanılabilir. İtalya yarımadasında yetiştirilen brokoli, 20. yüzyılda İtalyanların göç etmesiyle dünya genelinde yaygınlaşmıştır. Türkiye’de Brokoli Yetiştiriciliği Türkiye'de özellikle Bafra, Samsun bölgesinde brokoli yetiştiriciliği oldukça fazladır. Brokoli, halk arasında da iyi talep görmektedir. İçerdiği bol vitaminler ve yüksek besin değeri nedeniyle diyetlerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Brokoli ile çok çeşitli yemekler ve salatalar yapılabilir. Brokolinin suyuyla elma suyu ve havuç suyu karıştırılarak tüketildiğinde, içerdiği bol miktarda demir sayesinde vücudu hastalıklara karşı dirençli ve güçlü yapar. Brokolinin Faydaları Brokolinin faydaları arasında şunlar bulunmaktadır:
Brokolide Bulunan Vitaminler Brokoli, A, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. İçerisinde bol miktarda folik asit, demir, kalsiyum, potasyum, selenyum ve yüksek miktarda lif bulunur. Brokoli, antioksidan bakımından zengin olması nedeniyle kanser hastalıklarına karşı koruyucu bir sebzedir. Ayrıca, brokoli cildin sağlığına ve yazın alınan radyasyon ışınlarının zararlarına karşı korur. İçerdiği A, C ve E vitaminleri ile yüksek lif oranı, brokoliyi besleyici ve hastalıklara karşı koruyucu bir besin kaynağı yapar. Kremalı Brokoli Çorbası Kremalı brokoli çorbası, kış aylarında bol vitamin içeren, lezzetli ve besin değeri yüksek, sağlık açısından çok faydalı bir çorbadır. Brokoli çorbası, tadı, vitamini ve lezzetiyle çocuklar tarafından da severek tüketilir. Malzemeler
Çorba Nasıl Yapılır? Brokolileri temizleyip iyice yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın. Patatesi, havucu ve soğanı temizleyip doğrayın. Tencereye tereyağını koyup eritin, içine unu ekleyip karıştırarak kavurun. Hafif pembeleşen unu sütle karıştırarak sıvı hale getirin ve kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan sütün içine krema hariç tüm malzemeleri ekleyip kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayan çorbanın altını kısarak sebzelerin pişmesini bekleyin. 25-30 dakika kaynayan çorbanın malzemelerinin piştiğini anlayınca ocağı kapatın. Çorbaya kremayı ekleyip el karıştırıcı ile malzemeleri çekin. Pürüzsüz bir kıvama gelince sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun. |