Tenekede Tavuk Pişirme Tenekede tavuk pişirme, halk arasında "çingene pilici" olarak da bilinen, kendine has bir pişirme yöntemidir. Bu yöntem, hazırlandığı yöreye göre farklı isimler alabilmektedir. Anadolu'nun pek çok bölgesinde benzer pişirme yöntemlerine rastlanmaktadır. Özellikle Trakya'da, daha çok Kırklareli'nin Balkan köylerinde bu yöntem yaygındır. Avcılar, uzun süre köy dışında dağ-bayır dolaşan çobanlar ya da geceleri harman yerinde konaklamak zorunda kalan köylüler tarafından pratik olması açısından geliştirilmiştir. İlk başlarda av kuşlarını pişirmek için kullanılan bu yöntem, sonraları kümes hayvanları için de uygulanmıştır. Tenekede Tavuk Malzemeleri
Tenekede Tavuk Pişirme Nasıl Yapılır? Öncelikle çubuğumuzu toprağa iyice yerleştiriyoruz. Çubuğun etrafını eşip patates ve soğanları yerleştiriyoruz. Tavuğumuzu tuzla ovalayıp, etrafına çizikler attıktan sonra dik bir şekilde çubuğa yerleştiriyoruz. Tavuğun üstünü teneke ile kapatıyoruz. Yaklaşık 1 saat boyunca yavaş yavaş yanan ateşle pişiriyoruz. Sıcak olarak servis yapıyoruz. Ekstra Bilgiler Tenekede tavuk pişirme yöntemi, doğada vakit geçirenler için oldukça pratiktir. Özellikle kampçılar ve doğa gezginleri bu yöntemi tercih edebilirler. Tenekede pişirilen tavuk, içindeki suyu kaybetmediği için daha lezzetli ve yumuşak olur. Ayrıca, tenekenin içindeki buhar sayesinde tavuk iyice pişer ve dışı da kıtır kıtır olur. Afiyet olsun. |