Ahtapot Nasıl Pişirilir Ahtapot, pek çok kişinin severek yediği ancak pişirmekte zorlandığı deniz ürünlerinden biridir. Ancak ahtapotu hazır temizlenmiş olarak aldığınızda, kolayca lezzetli bir salata hazırlayabilirsiniz. Bunun dışında, ahtapotu temizlemeyi öğrenebilir ve nasıl işleyeceğinizi ve yemeye hazır hale getireceğinizi öğrenebilirsiniz. Aslında çok zor olmayan ahtapot temizlemek, sıkça ahtapot pişirmenize neden olabilir. Böylece bu lezzetten mahrum kalmazsınız. Deniz ürünlerini severek tüketen kişiler için bu, ayrı bir zevk olacaktır. Ahtapot eti, ilk yakalandığında oldukça elastik bir yapıdadır. Bunun lezzetli bir şekilde tüketilmesi için, haşlaması ve ayıklanması gerekir. Ahtapotun yenilen kısmı, derisini ayıkladıktan sonra içinden çıkan pembe beyaz renkte olan etidir. Bu lezzetli et parçası, leziz salatalar hazırlamanızı sağlar. Bu lezzetli et, ahtapotun sekiz tane bacağının içinde bulunur. Ahtapotun diğer kısımlarından kayda değer et çıkmaz. Ayıkladığınız kafasından, önce içindekileri çıkarmalı ve geriye kalan torba gibi bölümü et olarak kullanmalısınız. Ancak derisi mutlaka ayıklanmalıdır. Balıkçıların, ahtapotu yakaladıkları zaman hemen sert zemine vurduklarını çoğu insan duymuştur. Bunu yapmalarının sebebi, pişirildiği zaman etinin yumuşak olmasını sağlamaktır. Yine de ahtapot iyi haşlanırsa, böyle yapılmasına gerek duyulmaz. Şimdi sizlerle ahtapotun nasıl ayıklanması gerektiğini ve nasıl pişmeye hazır hale getirilebileceğini paylaşalım. Ahtapot Ayıklama Eğer ayıklanmamış bir ahtapotu pişirmeniz gerekirse, hiç telaşlanmanıza gerek yok. Aşağıdaki sırayı takip ederseniz, ahtapotu kolayca ayıklayacaksınız. Bundan sonra masanızı süsleyecek, damak tadınıza hitap edecek lezzetli bir ahtapot salatası pişirebilirsiniz.
Bu arada tencereye bol su koyarak kaynatmaya başlayın. Ahtapotu kaynayan suyun içine atın. Bu suyun içine 2 çorba kaşığı kadar kimyon koyarsanız, haşlama sırasında etrafa yayılan kokuyu önlersiniz. Haşlama sırasında ahtapotu arada bir karıştırın. Bu şekilde ahtapotun en az 2-3 saat haşlanması gerekiyor. Ahtapotun haşlanması sırasında etinin sertleşmesi ve kabuğunun soyulacak kıvama gelmesi gerekiyor. Daha sonra ahtapotu suyun içinden alın ve soğumasını bekleyin. Eğer ahtapotu iyi pişirdiyseniz, derisini soymakta zorlanmayacaksınız. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken konu, derisini soyarken ahtapotun etini de kaldırmamaktır. Yani derisinde et kalmamalıdır. Kafasındaki ve bacaklarındaki etleri bir kâsenin içine koyun. Artık ahtapot salatasını hazırlamaya başlayabiliriz. Ahtapot Salatası Hazırlamak İçin Gerekli Malzemeler
Ahtapotu yukarıda anlattığımız şekilde güzelce ayıklayın. Bunu yine içine kimyon koyduğunuz suyla haşlayın. Ahtapottan çıkardığınız etlerin hepsini iri küp şeklinde doğrayın. Ahtapotun iyi ayıklandığını bacaklarından anlayabilirsiniz. Eğer bacaklarından çıkarılan et pürüzsüz ve beyaz olursa, ahtapotu iyi işlediğinizi anlayabilirsiniz. Doğranmış etleri güzel bir salata kasesine yerleştirin. Üzerine sızma zeytinyağını, limon suyunu ve tuzu gezdirin. Malzemelerin hepsini güzelce karıştırın. Yalnız tuz konusunda biraz dikkatli olun. Çünkü ahtapotun kendi tuzu bile çoğu kişi için uygun miktardadır. Bu malzemeleri koyduktan sonra, ahtapot salatasını 2-3 saat buzdolabında bekletin. Bunun nedeni, ahtapotun bunları içine çekmesi içindir. Bu da ahtapot pişirmenin küçük bir püf noktasıdır. Daha sonra taze soğanları da ince kıyarak, ahtapot salatasıyla karıştırın. Artık ahtapot salatası ikram edilmeye hazır. Bundan sonra ahtapot nasıl pişirilir, nasıl hazırlanır öğrendiniz. Kendinizi bu zevkten mahrum bırakmayın. Afiyet olsun. |