Dana Yürek Nasıl Pişirilir Dana yürek, protein bakımından zengin bir besin kaynağıdır ve diğer sakatatlara göre daha düşük kalori ve yağ içerir. Ancak, kolesterol içeriği yüksek olduğundan aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Dana yüreğinin 100 gramında yaklaşık 186 kalori bulunmaktadır. Sakatat tüketiminde, otlaklarda beslenmiş sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş olmaları önem taşır, çünkü bu hayvanların yemleri, organlarının ve etlerinin besin değerlerini etkiler. Dana Yürek Pişirme Yöntemleri Dana yüreğini pişirmenin pek çok yöntemi vardır. Bu yöntemler arasında yahni, tava ve kızartma bulunur. Fakat en çok tercih edilen pişirme yöntemi yahnidir. Dana yürek pişirirken belirli püf noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu püf noktaları sayesinde daha yumuşak ve lezzetli dana yürek pişirilebilir. Püf Noktaları
Yahni Yöntemiyle Dana Yürek Pişirme 1. Süzülen yürekler bir tencereye alınarak rengi değişene kadar kavrulur. Yüreğin suyu kaybolana kadar kavrulması gerekmektedir. 2. Eğer yürek henüz pişmediyse, 1 çay bardağı su ilave edilerek biraz daha kavrulur. 3. Suyunu iyice çeken dana yüreğe tereyağı eklenerek kavrulmaya devam edilir. 4. Daha sonra küp-küp doğranmış kuru soğanlar ve ince kıyılmış sarımsaklar eklenir ve soğanlar kavrulana kadar pişirilir. 5. İnce kıyılmış sivri biberler eklenir ve sık sık karıştırarak yaklaşık 4-5 dakika kadar tüm malzemeler kavrulur. 6. Kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesler eklenir. Yüreğin tüm suyunu çektikten sonra domateslerin eklenmesi gerekmektedir. 7. Ardından tuz, karabiber ve pul biber eklenir. Su ilavesi yapmadan tencerenin kapağı kapatılır ve yüreğin domatesin kendi suyunda pişmesi sağlanır. Yaklaşık 15 dakika pişirme işlemi devam etmelidir. 8. Yemek ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. 9. Son olarak pişen dana yürekler servis tabağına alınır. Üzerine kıyılmış maydanoz eklenip, hemen sıcak olarak servis yapılır. Ekstra Bilgiler
|