Brüksel lahanası, normal lahanaya benzeyen yapısıyla küçük ve kalın kat kat yapraklı, vitamin, antioksidan, mineraller, lif ve protein açısından oldukça zengin bir minyatür sebzedir. Brüksel lahanası, Türkiye'de pek tanınmayan ve yeni yeni yetiştirilmeye başlanan bir sebzedir. Ana vatanı ABD ve Avrupa olan bu turpgillerden olan kış sebzesi, bu bölgelerde bolca yetiştirilir ve tüketilir. Brüksel lahanası yeni oluşmaya başlayıp küçük yumrular halindeyken hoş kokulu olur, büyüyüp rengi koyulaştıkça kokusu keskin bir hal alır. Brüksel lahanası fidesi lahanaya çok benzer otsu bir bitkidir. Fidesi büyüdükçe 80-90 santimetreye kadar uzar ve kalın saplı sapların ucunda iri damarlı koyu yeşil yaprakları bulunur. Brüksel lahanası, çıkan ve büyüyen yaprakların diplerinde yumru şeklinde çıkar ve ceviz büyüklüğüne geldiğinde toplanarak sebze yemekleri yapılarak tüketilir. Brüksel lahanasının birçok yemeği yapılır, haşlanarak salatalarda kullanılır, et yemeklerinde garnitür olarak kullanılır, çorbası yapılır ve ayrıca nadir bulunduğu zaman kolaylıkla el altında olması için derin dondurucuya konularak sonra tüketilir. Brüksel Lahanasının Faydaları Brüksel lahanasının besin değeri oldukça yüksektir ve diyet yapanların rahatlıkla kullanabileceği bir sebzedir. Diyet listelerinde sıklıkla yer alır. İçerisinde bol miktarda antioksidan bulunur; bu antioksidanlar, çeşitli kanser türlerinden korunmada etkilidir. Brüksel lahanası, güçlü antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve korur. Brüksel Lahanasında Bulunan Vitaminler Brüksel lahanası, bol miktarda C vitamini içerir. 100 gram Brüksel lahanasında:
Tavuklu Brüksel Lahanası Yemeği Tarifi Malzemeler
Yemeğin Yapılışı Brüksel lahanasının üst kabuklarını soyup yıkayın. Tencereye yağı koyup üzerine doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ekleyip az karıştırın ve üzerine küçük doğranmış tavuk göğsünü ekleyip karıştırın. Diğer malzemeleri ve Brüksel lahanasını ekleyip 5 dakika kaynatın. Altını kısarak 25 dakika pişirin; pişerken karıştırmayın. Piştiğini anlamak için çatal batırarak kontrol edebilirsiniz. Afiyet olsun. |