Brüksel Lahanası Nasıl Pişirilir?
24 Temmuz 2024

Brüksel Lahanası Nasıl Pişirilir?


Brüksel lahanası, normal lahanaya benzeyen yapısıyla küçük ve kalın kat kat yapraklı, vitamin, antioksidan, mineraller, lif ve protein açısından oldukça zengin bir minyatür sebzedir. Brüksel lahanası, Türkiye'de pek tanınmayan ve yeni yeni yetiştirilmeye başlanan bir sebzedir. Ana vatanı ABD ve Avrupa olan bu turpgillerden olan kış sebzesi, bu bölgelerde bolca yetiştirilir ve tüketilir. Brüksel lahanası yeni oluşmaya başlayıp küçük yumrular halindeyken hoş kokulu olur, büyüyüp rengi koyulaştıkça kokusu keskin bir hal alır.

Brüksel lahanası fidesi lahanaya çok benzer otsu bir bitkidir. Fidesi büyüdükçe 80-90 santimetreye kadar uzar ve kalın saplı sapların ucunda iri damarlı koyu yeşil yaprakları bulunur. Brüksel lahanası, çıkan ve büyüyen yaprakların diplerinde yumru şeklinde çıkar ve ceviz büyüklüğüne geldiğinde toplanarak sebze yemekleri yapılarak tüketilir. Brüksel lahanasının birçok yemeği yapılır, haşlanarak salatalarda kullanılır, et yemeklerinde garnitür olarak kullanılır, çorbası yapılır ve ayrıca nadir bulunduğu zaman kolaylıkla el altında olması için derin dondurucuya konularak sonra tüketilir.

Brüksel Lahanasının Faydaları

Brüksel lahanasının besin değeri oldukça yüksektir ve diyet yapanların rahatlıkla kullanabileceği bir sebzedir. Diyet listelerinde sıklıkla yer alır. İçerisinde bol miktarda antioksidan bulunur; bu antioksidanlar, çeşitli kanser türlerinden korunmada etkilidir. Brüksel lahanası, güçlü antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve korur.

Brüksel Lahanasında Bulunan Vitaminler

Brüksel lahanası, bol miktarda C vitamini içerir.

100 gram Brüksel lahanasında:
  • 90 mg C vitamini
  • 60 mg folat
  • 65 mg A vitamini
  • 315 mg potasyum

Tavuklu Brüksel Lahanası Yemeği Tarifi

Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 300 gram Brüksel lahanası
  • 1 orta boy soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker, tuz, karabiber

Yemeğin Yapılışı

Brüksel lahanasının üst kabuklarını soyup yıkayın. Tencereye yağı koyup üzerine doğranmış soğanı ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun. Salçayı ekleyip az karıştırın ve üzerine küçük doğranmış tavuk göğsünü ekleyip karıştırın. Diğer malzemeleri ve Brüksel lahanasını ekleyip 5 dakika kaynatın. Altını kısarak 25 dakika pişirin; pişerken karıştırmayın. Piştiğini anlamak için çatal batırarak kontrol edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pancar Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kelle Nasıl Pişirilir?

Kelle Nasıl Pişirilir?

Kek Nasıl Pişirilir?

Kek Nasıl Pişirilir?

Fırında Somon Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Somon Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kinoa Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kinoa Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çinekop Nasıl Pişirilir?

Çinekop Nasıl Pişirilir?

Güncel

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?