Cupra Balığı Nasıl Pişirilir? Cupra balığı, antik çağlardan günümüze kadar sevilerek tüketilen bir Akdeniz balığı türüdür. Akdeniz ve Ege bölgelerinde sık bir şekilde rastlanmakla birlikte, Marmara Denizi'nde de seyrek olarak görülmektedir. Boyu yaklaşık olarak 25-30 santimetre arasında değişirken, ağırlığı yarım kilogram ile 3 kilogram arasında değişmektedir. Yaz aylarında sığ yerleri tercih ederken, kış aylarına doğru 30-40 metre derinliklerde yaşam sürdürmektedirler. Balıkların tümü dişi olarak doğar ve 3-4 yaşlarına geldiklerinde erkekleşirler. Cupra balığı özellikle kış aylarında tercih edilen ve hemen hemen her balıkçıdan tedarik edilebilen bir balık türüdür. Şimdi, cupra balığı nasıl pişirilir ve nasıl tüketilir, hep birlikte öğrenelim. Cupra Balığı Pişirmek İçin Gerekli Malzemeler
Cupra Balığı Nasıl Pişirilir? Eğer balıklarımızı aldığımız yerde temizleme işlemini yaptırmadıysak, baş kısımlarını kesip, karın kısmından kuyruğa doğru kesip içini temizleyelim. Ardından güzelce yıkayıp suyunu süzebilmek için bir süre bekleyelim. Bu bekleme esnasında hem zaman kaybetmemek hem de yemeği erken yapabilmek adına sarımsaklarımızı ezelim. Ezmiş olduğumuz sarımsakların üzerine kekik, karabiber, tuz ve az bir miktarda zeytinyağını ekleyip hepsini birlikte karıştıralım. Bir süre karıştırdıktan sonra bu karışımı cupra balığının içerisine sürelim. Yaptıktan sonra eğer imkân varsa bir gece kadar buzdolabında bekletin. Ertesi gün, orta büyüklükte bir tavanın içerisine tereyağını koyup kısık ateşte eritelim. Tereyağı tamamen eridikten sonra cupraları geniş bir tabağın içerisine koymuş olduğumuz una bulayarak tavada yüksek dereceli ateşte önlü arkalı bir şekilde kızartalım. Bu kızartmış olduğumuz balıkları kâğıt havlu serili bir tepsiye alarak üzerindeki fazla yağları bırakmasını sağlayalım. Cupra balığını servis açısından hoş bir vaziyete getirebilmek için kuru soğanları halka şeklinde doğrayıp tuz ile ovaladıktan sonra süzülmesi için yıkayalım. Maydanozları ince bir şekilde doğrayalım ve süzdüğümüz soğanlarla karıştıralım. Her tarafına yayılacak şekilde bol miktarda limon suyu dökelim. Ev hanımlarının tercihine bağlı olarak az bir miktar da zeytinyağı dökerek karıştıralım. Tüm bu yaptığımız karışımı da servis tabağına güzelce yayarak cupra balıklarını tam ortaya yerleştirelim. Kolları sıvayarak bu yemeği yapan ev hanımlarının ellerine sağlık, afiyet olsun. |