Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir?
21 Temmuz 2024

Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir?


Antrikot, dananın sırt kısmından elde edilen, yağ oranı yüksek ve lezzetli bir et türüdür. Dana sırtı üç bölümden oluşur: gerdan, antrikot ve kontrfile. Antrikot, bu üç bölüm arasında en çok tercih edilen ve lezzetli olanıdır. Dana büyükse, antrikot kemiksiz olarak dilimlenir ve bu şekilde adlandırılır. Ortalama 400 kilogramlık bir danadan yaklaşık 4 kilogram antrikot çıkar. Antrikotun en değerlisi yumuşak, bol yağlı ve dinlenmiş olanıdır.

Fırında Antrikot Pişirilmeden Önce Soslanmalı

İyi bir antrikot yemeği için etin bir parmak kalınlığında, yaklaşık 2-3 cm kalınlığında kesilmiş ve dövülmemiş olması gerekmektedir. Öncelikle etin oda sıcaklığına getirilmesi önemlidir. Oda sıcaklığına gelen etin lezzetli olması için iyi terbiye edilmesi gerekmektedir. Terbiye için:
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım yemek kaşığı kekik
  • Yarım tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Birkaç diş rendelenmiş sarımsak
Bu malzemeler uygun bir kaba konulur ve etler bu sosa iyice bulanır. Sosa bulanan etler streç film ile kaplanarak 1,5-2 saat arasında dinlendirilir.

Fırında Antrikot Önce Mühürlenmeli

Antrikotun fırında pişirilmeden önce döküm tavada mühürlenmesi gerekmektedir. Çok kızgın tavaya birkaç damla zeytinyağı damlatılarak etler kızgın yağın üzerine yerleştirilir. Etin bir yüzü yaklaşık 2-3 dakika renk değiştirince diğer yüzü çevrilir ve aynı işlem tekrarlanır. Bu işlemler sırasında ateşin altı hiç kısılmaz. Bu işleme mühürleme işlemi denir. Mühürleme işleminin amacı, etin suyunu içeride hapsederek lezzetini kaybetmemesini sağlamaktır. Etin mühürlenirken zedelenmemesi, çatalla delinmemesi gerekir. Çatalın oluşturduğu deliklerden etin içindeki su kaybedilir, bu nedenle çatal kullanımı tercih edilmez.

Et tavadan alındığında biraz daha yağ ilave edilerek halka şeklinde doğranmış soğanlar tavaya atılır. Biraz pişirildikten sonra iri parçalar halinde doğranmış patates ve havuç halkaları ilave edilir. Son olarak iri halkalar halinde doğranmış sivri biberler eklenir. Tüm malzemeler tavada defne yaprağı ve sarımsak eklenerek iyice harmanlanır. Et tepsinin ortasına yerleştirilir ve tüm sebzeler etin etrafına serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Etin pişip pişmediğini mühürleme işleminde olduğu gibi fırındayken de çatal yardımıyla kontrol etmemek gerekir. Fırından çıkarılan antrikot üzerine çok az tereyağı sürülerek dinlenmeye bırakılır. İçini çeken et sebzelerle birlikte servis tabağına alınarak sunumu yapılır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Makarna Nasıl Pişirilir?

Makarna Nasıl Pişirilir?

Hazır Mantı Pişirme?

Hazır Mantı Pişirme?

Popüler İçerikler

Kek Nasıl Pişirilir?

Kek Nasıl Pişirilir?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Balık Pişirme Nasıl Yapılır?

Fırında Balık Pişirme Nasıl Yapılır?

Fırında Balık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Balık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Nohut Nasıl Pişirilir?

Nohut Nasıl Pişirilir?

Ördek Nasıl Pişirilir?

Ördek Nasıl Pişirilir?

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Nasıl Pişirilir?

Dolma Nasıl Pişirilir?

Büyük Balık Nasıl Pişirilir?

Büyük Balık Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dalak Nasıl Pişirilir?

Dalak Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Suda Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Suda Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri