Antrikot, dananın sırt kısmından elde edilen, yağ oranı yüksek ve lezzetli bir et türüdür. Dana sırtı üç bölümden oluşur: gerdan, antrikot ve kontrfile. Antrikot, bu üç bölüm arasında en çok tercih edilen ve lezzetli olanıdır. Dana büyükse, antrikot kemiksiz olarak dilimlenir ve bu şekilde adlandırılır. Ortalama 400 kilogramlık bir danadan yaklaşık 4 kilogram antrikot çıkar. Antrikotun en değerlisi yumuşak, bol yağlı ve dinlenmiş olanıdır. Fırında Antrikot Pişirilmeden Önce Soslanmalı İyi bir antrikot yemeği için etin bir parmak kalınlığında, yaklaşık 2-3 cm kalınlığında kesilmiş ve dövülmemiş olması gerekmektedir. Öncelikle etin oda sıcaklığına getirilmesi önemlidir. Oda sıcaklığına gelen etin lezzetli olması için iyi terbiye edilmesi gerekmektedir. Terbiye için:
Bu malzemeler uygun bir kaba konulur ve etler bu sosa iyice bulanır. Sosa bulanan etler streç film ile kaplanarak 1,5-2 saat arasında dinlendirilir. Fırında Antrikot Önce Mühürlenmeli Antrikotun fırında pişirilmeden önce döküm tavada mühürlenmesi gerekmektedir. Çok kızgın tavaya birkaç damla zeytinyağı damlatılarak etler kızgın yağın üzerine yerleştirilir. Etin bir yüzü yaklaşık 2-3 dakika renk değiştirince diğer yüzü çevrilir ve aynı işlem tekrarlanır. Bu işlemler sırasında ateşin altı hiç kısılmaz. Bu işleme mühürleme işlemi denir. Mühürleme işleminin amacı, etin suyunu içeride hapsederek lezzetini kaybetmemesini sağlamaktır. Etin mühürlenirken zedelenmemesi, çatalla delinmemesi gerekir. Çatalın oluşturduğu deliklerden etin içindeki su kaybedilir, bu nedenle çatal kullanımı tercih edilmez. Et tavadan alındığında biraz daha yağ ilave edilerek halka şeklinde doğranmış soğanlar tavaya atılır. Biraz pişirildikten sonra iri parçalar halinde doğranmış patates ve havuç halkaları ilave edilir. Son olarak iri halkalar halinde doğranmış sivri biberler eklenir. Tüm malzemeler tavada defne yaprağı ve sarımsak eklenerek iyice harmanlanır. Et tepsinin ortasına yerleştirilir ve tüm sebzeler etin etrafına serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirilir. Etin pişip pişmediğini mühürleme işleminde olduğu gibi fırındayken de çatal yardımıyla kontrol etmemek gerekir. Fırından çıkarılan antrikot üzerine çok az tereyağı sürülerek dinlenmeye bırakılır. İçini çeken et sebzelerle birlikte servis tabağına alınarak sunumu yapılır. |