Kalamar Nasıl Pişirilir?
23 Temmuz 2024

Kalamar Nasıl Pişirilir?


Kalamar, deniz ürünleri sevenlerin vazgeçilmez tercihlerinden biridir. Ancak kalamarı hak ettiği şekilde pişirmek ve lezzetini tam olarak almak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Özellikle kalamar ayıklandıktan sonra mutlaka marine edilmelidir. Hazırladığınız bu sosun içinde bekleyen kalamarı bir daha yıkamadan direkt olarak pişireceksiniz. Kalamarın en önemli özelliği dışının çıtır, içinin ise yumuşak olmasıdır. Kalamarı yumuşak yapan pişmeden önceki sosudur. Dışının çıtır olmasını sağlayan ise pişerken yapılan sosudur. Yani kalamar hem pişirmeden önce soslanacak hem pişirme esnasında hem de yerken yanında özel sosla tüketilecektir. Şimdi kalamar nasıl pişirilir, hep birlikte göz atalım.

Kalamar Ayıklandıktan Sonra Sosa Yatırılmalı

Kalamarı ayıklanmış olarak satın aldıysanız, bol suyla iyice yıkayın. Eğer dilimler halinde kesilmediyse, doğrama tahtası üzerinde kesin. Bu aşamada hazırlanan sos, kalamarın yumuşacık pişmesini sağlar. Lastik gibi bir kalamar yemek istemiyorsanız, kalamarı böyle marine etmelisiniz. Yerli kalamar, daha kısa sürede sosta kalsa bile yumuşak olur. İthal kalamarlar ise sosta daha uzun süre kalmalıdır. Aslında bu sosun hazırlanması oldukça kolaydır. Ancak balıkçılara sorsanız pek sır vermezler. Vereceğimiz tarifle mükemmel bir marine sos hazırlayacaksınız. Tavsiyemiz, doğranmış kalamarları bir buzdolabı poşetine koymanızdır. Bunun içine 1 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı toz karbonat ve 1 çay kaşığı tuz koyun. Bunları torbanın dışından kalamarları elinizle köpürte köpürte karıştırın. Hatta bir şişenin tersiyle hafifçe kalamarların üzerine de vurabilirsiniz. Bu şekilde torbada kalamarları hazırlarsanız çok rahat olur. Daha sonra torbayı bir kaseye koyarak buzdolabında dinlenmeye bırakın. İsterseniz hemen pişirmediğiniz kalamarı buzluğa bile koyabilirsiniz. Hemen pişireceğiniz kalamarı 2-3 saat bekletin.

Kalamar Pişirilirken de Soslanmalı

Kalamarı pişireceğiniz zaman buzdolabından çıkarın. Torbanın içinden kalamarları bir tabağa alın. Bunları kesinlikle yıkamıyorsunuz. Marine sosla kalamar yumuşacık pişecek. Ancak dışının çıtır çıtır olması için de bir sos hazırlayacağız. Şimdi yine bir buzdolabı poşetinin içine kalamarın miktarına uygun mısır unu, biraz irmik, yeteri kadar tuz ve hatta karabiber gibi baharatlar da koyabilirsiniz. Ancak bu sosta pek baharat kullanmamanızı öneririz. Kalamarın kendi lezzetini koruması daha iyi olur. Tabağa çıkardığınız kalamarları da torbanın içine koyun. Torbadaki tüm malzemelerle birlikte kalamarın bulanmasını sağlayın. Gördüğünüz gibi her şeyin bir kolayı var. Yoksa kalamarları tek tek sosa bulamakla uğraşacaktınız.

Sıra kalamarı kızartmaya geldi. Tavanın içine bol miktarda sıvı yağ koyun. Yağın fazla olması çok önemli. Çünkü kalamar kısa sürede altın rengi gibi kızarmalı. Öyle çevirmekle falan zaman kaybetmemelisiniz. Fazla kızarırsa yine lastik kıvamında olur. Bu nedenle bol yağın içinde fazla sıkışık olmadan kalamarların kısa sürede kızartılması gerekir. Pişen kalamarları delikli kepçeyle alarak, içine kâğıt havlu serdiğiniz servis tabağına koyun. Böylece fazla yağını da çeker. Ancak hiç merak etmeyin, marine sosta karbonat kullanıldığından, çok yağ çekmez. Artık kalamar servis edilmeye hazır. Ancak yanında özel sosu olmadan kalamar yemek de olmaz. Kalamarla servis edilen birkaç sos türü bulunmaktadır. Özellikle ceviz içi, ekmek içi, yoğurt ve mayonezle hazırlanan sosu herkes severek tüketir. Elinizin altında bu malzemeler olmazsa, sadece mayonez, limon suyu, tuz ve dövülmüş sarımsakla da kalamara yakışacak lezzetli bir sos hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde kalamarla birlikte ikram edeceğiniz sosları kendiniz hazırlayabilirsiniz. İsterseniz sosları baharatlarla lezzetlendirebilir, kalamarın keyifle yenmesini sağlayabilirsiniz. İşte kalamar nasıl pişirilir, nasıl soslanır, nasıl lezzetli olur bunlara cevap vermeye çalıştık. Umarız beğenmişsinizdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Düdüklüde Mısır Pişirme

Düdüklüde Mısır Pişirme

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Suda Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Suda Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Büyük Balık Nasıl Pişirilir?

Büyük Balık Nasıl Pişirilir?

Güncel

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?