Balık Nasıl Pişirilir Balık, insan vücudu için önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle kış aylarında daha lezzetli olan balık, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri açısından oldukça zengindir. Gelişim çağındaki çocukların balık tüketmesi son derece önemlidir. Kalsiyum deposu olduğundan dolayı, kemik gelişimine katkı sağlar. Yaşlı insanlarda da kemik erimesini en aza indirgemektedir. Balık, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve içerdiği yağlar özel yağlardır; başka hiçbir besinde bulunmayan yağlar içerir. Ayrıca, zayıflamak isteyenler ya da kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler için de önemlidir. Haftada en az bir defa tüketilmesi gereken besinlerin başında gelir. Balık Pişirme Teknikleri Balığın çeşitli pişirme teknikleri vardır. En çok tercih edilen pişirme yöntemleri ızgara, kızartma ve fırında pişirmedir. Bunun dışında çorbası ve rostosu da yapılabilir. Izgara Izgarada yapılacak olan balık büyük ve yağlı olmalıdır. Yağlı olmalıdır ki ızgaraya yapışmasın. Balıkları pişirmeden birkaç saat önce zeytinyağı ve soğan suyuyla ovalayıp bekletmek balığa daha da lezzet katacaktır. Balığın iki tarafından çizilmesi daha iyi pişmesini sağlayacaktır. Yağda Kızartma Yağda kızartılacak olan balık, küçük olmalıdır. Büyük balık kızartılacaksa dilimlenerek una bulanıp kızgın yağda pişirilmelidir. Balığı kızartmadan önce iyice kurulamak gerekmektedir. Fırında Pişirme Balıklar zeytinyağı, sarımsak ve salçayla soslanır. Üzerine soğan halkaları ve limon dilimleri koyularak fırın tepsisine dizilir. 180 derecelik fırında kızartılır. Rosto Balık büyük olmalıdır. Balığın içerisine hiçbir şey koyulmadan yüksek ısılı fırında pişirilir. Dışı çıtır çıtır, içi sulu olacaktır. Sote Tereyağında kalın tabanlı malzemeyle kaplı tavanın içinde iki tarafı birkaç dakika sotelenerek kızartılır. Ekstra Bilgiler Balığın besin değerini koruyarak pişirmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:
Afiyet olsun. |