Kelle Nasıl Pişirilir?
12 Temmuz 2024

Kelle Nasıl Pişirilir?


Kelle, sık sık pişirilen bir yemek olmamasına rağmen, kelle sevenler arasında büyük bir tutkuya sahiptir. Kelle, sakatat türü bir yemek olduğundan ve ağır bir eti olduğundan dolayı her evde pişen bir yemek değildir. Evde pişirmek biraz cesaret ister çünkü evin her yeri koku içinde kalabilir. Kelle pişirimi, özellikle kelleyi temizleme kısmı, beceri ve marifet gerektirir. Bu işlem oldukça yorucu ve uzun bir süreçtir çünkü dikkat ve titizlik gerektirir.

Kelleyi Temizleme ve Hazırlık

Kelleyi pişirmeden önce, dikkatli bir şekilde temizlemek gerekir. Eskiden köylerde kelleyi pişirmeden önce derisini yüzmek yerine ateşte ütüyorlarmış. Ancak günümüzde bu yöntem pek uygulanamaz. Bu yüzden kasaptan kelleyi parçalatarak almak daha pratik bir yöntemdir. Kelleyi evde temizleyecekseniz, öncelikle burun kısmını dikkatlice temizlemek gerekir. Bu işlem için bir diş fırçası kullanmak faydalı olabilir. Kellenin burun kısmını lavaboya vurarak temizlemeli ve mutlaka kaynar suyla yıkamalısınız. Kelleyi pişirmeden önce bol suyla, hatta tuzlu suyla yıkamak da önemlidir.

Kelle Pişirmek İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet kelle
  • 3 litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Sos İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 adet limon
Kelle Pişirme Adımları

Öncelikle, kelle temizlenmemişse yukarıda anlattığımız gibi temizleyin. Daha sonra kelleyi büyük bir tencereye koyun ve içerisine su doldurup bir süre kaynatın. Kaynama esnasında köpürüp taşabilir, bu nedenle dikkatli olun. Kellenin köpük kısmını alıp, kelleyi tertemiz bir şekilde düdüklü tencereye yerleştirin. Ardından 2 litre suyu kellenin üzerine dökün ve tuzunu ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdüklü tencerenizin pişirme süresine göre, normal et pişirme süresince pişirin.

Pişen kelleyi ocaktan indirip, kelleyi bütün olarak suyun içerisinden çıkarın ve suyunu başka bir tencereye süzgeç ile süzün. Kellenin üzerindeki etleri tek tek alıp sadece kemiklerini atın. Aldığınız etleri tekrar kendi suyuna bırakın. Ocakta bir süre daha kaynattığınız kelleye sos hazırlayın. Sos için küçük bir tavaya tereyağını koyup eritin. Daha sonra un ekleyip çiğ kokusu kayboluncaya kadar kavurun. Ardından salça ve pul biber ekleyip karıştırın. Ocaktan aldığınız sosun içerisine soyup ezdiğiniz sarımsakları ve limon suyunu ekleyin. Kaynayan kellenin içerisine bu sosu dökün ve karıştırın. Tuzunu kontrol edip bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Şifa deposu ve enfes lezzetli kelle yemeği, daha doğrusu kelle çorbası hazır durumda. Sıcak sıcak servis etmenizi tavsiye ederim, afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Kellenin lezzetini artırmak için, pişirme sırasında defne yaprağı veya karabiber taneleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca, kelleyi pişirirken tencereye 1-2 adet soğan ve bir baş sarımsak eklemek de lezzet katacaktır. Kelle çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mükemmel bir seçenektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uzel

12 Temmuz 2024 Cuma

Evin her yerinin koku içinde kalabileceğini belirttiniz, bu koku gerçekten bu kadar kalıcı mı? Kelleyi düdüklü tencerede pişirirken, düdüklü tencerenin kapağını hiç açmamak yeterli olur mu? Tencereye defne yaprağı ve karabiber taneleri eklemek gerçekten lezzeti artırır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Uzel Bey, kelleyi düdüklü tencerede pişirirken koku gerçekten kalıcı olabilir. Düdüklü tencerenin kapağını hiç açmamak kokunun yayılmasını bir nebze azaltabilir, ancak tamamen engellemez. Tencereye defne yaprağı ve karabiber taneleri eklemek, yemeğe hoş bir aroma ve lezzet katacaktır. Bu baharatlar, etin tadını zenginleştirir ve pişirme süresince oluşabilecek ağır kokuları hafifletir. Koku konusunda endişeleriniz varsa, pişirme sırasında mutfak penceresini açmak ve aspiratörü kullanmak da yardımcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sosis Nasıl Pişirilir?

Sosis Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Deniz Levreği Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Levreği Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Nugget Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Nugget Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Güncel

Levrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dalak Nasıl Pişirilir?

Dalak Nasıl Pişirilir?

Köfte Nasıl Pişirilir?

Köfte Nasıl Pişirilir?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Nasıl Pişirilir?

Dolma Nasıl Pişirilir?

Bütün Tavuk Nasıl Pişirilir?

Bütün Tavuk Nasıl Pişirilir?

Havyar Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Havyar Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Alabalık Nasıl Pişirilir?

Fırında Alabalık Nasıl Pişirilir?

Dana Bonfile Nasıl Pişirilir?

Dana Bonfile Nasıl Pişirilir?

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?

Fırında Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kalkan Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dana Yürek Nasıl Pişirilir?

Dana Yürek Nasıl Pişirilir?

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri