Kelle, sık sık pişirilen bir yemek olmamasına rağmen, kelle sevenler arasında büyük bir tutkuya sahiptir. Kelle, sakatat türü bir yemek olduğundan ve ağır bir eti olduğundan dolayı her evde pişen bir yemek değildir. Evde pişirmek biraz cesaret ister çünkü evin her yeri koku içinde kalabilir. Kelle pişirimi, özellikle kelleyi temizleme kısmı, beceri ve marifet gerektirir. Bu işlem oldukça yorucu ve uzun bir süreçtir çünkü dikkat ve titizlik gerektirir. Kelleyi Temizleme ve Hazırlık Kelleyi pişirmeden önce, dikkatli bir şekilde temizlemek gerekir. Eskiden köylerde kelleyi pişirmeden önce derisini yüzmek yerine ateşte ütüyorlarmış. Ancak günümüzde bu yöntem pek uygulanamaz. Bu yüzden kasaptan kelleyi parçalatarak almak daha pratik bir yöntemdir. Kelleyi evde temizleyecekseniz, öncelikle burun kısmını dikkatlice temizlemek gerekir. Bu işlem için bir diş fırçası kullanmak faydalı olabilir. Kellenin burun kısmını lavaboya vurarak temizlemeli ve mutlaka kaynar suyla yıkamalısınız. Kelleyi pişirmeden önce bol suyla, hatta tuzlu suyla yıkamak da önemlidir. Kelle Pişirmek İçin Gerekli Malzemeler
Sos İçin Gerekli Malzemeler
Kelle Pişirme Adımları Öncelikle, kelle temizlenmemişse yukarıda anlattığımız gibi temizleyin. Daha sonra kelleyi büyük bir tencereye koyun ve içerisine su doldurup bir süre kaynatın. Kaynama esnasında köpürüp taşabilir, bu nedenle dikkatli olun. Kellenin köpük kısmını alıp, kelleyi tertemiz bir şekilde düdüklü tencereye yerleştirin. Ardından 2 litre suyu kellenin üzerine dökün ve tuzunu ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdüklü tencerenizin pişirme süresine göre, normal et pişirme süresince pişirin. Pişen kelleyi ocaktan indirip, kelleyi bütün olarak suyun içerisinden çıkarın ve suyunu başka bir tencereye süzgeç ile süzün. Kellenin üzerindeki etleri tek tek alıp sadece kemiklerini atın. Aldığınız etleri tekrar kendi suyuna bırakın. Ocakta bir süre daha kaynattığınız kelleye sos hazırlayın. Sos için küçük bir tavaya tereyağını koyup eritin. Daha sonra un ekleyip çiğ kokusu kayboluncaya kadar kavurun. Ardından salça ve pul biber ekleyip karıştırın. Ocaktan aldığınız sosun içerisine soyup ezdiğiniz sarımsakları ve limon suyunu ekleyin. Kaynayan kellenin içerisine bu sosu dökün ve karıştırın. Tuzunu kontrol edip bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Şifa deposu ve enfes lezzetli kelle yemeği, daha doğrusu kelle çorbası hazır durumda. Sıcak sıcak servis etmenizi tavsiye ederim, afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Kellenin lezzetini artırmak için, pişirme sırasında defne yaprağı veya karabiber taneleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca, kelleyi pişirirken tencereye 1-2 adet soğan ve bir baş sarımsak eklemek de lezzet katacaktır. Kelle çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mükemmel bir seçenektir. |
Uzel
12 Temmuz 2024 CumaEvin her yerinin koku içinde kalabileceğini belirttiniz, bu koku gerçekten bu kadar kalıcı mı? Kelleyi düdüklü tencerede pişirirken, düdüklü tencerenin kapağını hiç açmamak yeterli olur mu? Tencereye defne yaprağı ve karabiber taneleri eklemek gerçekten lezzeti artırır mı?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaUzel Bey, kelleyi düdüklü tencerede pişirirken koku gerçekten kalıcı olabilir. Düdüklü tencerenin kapağını hiç açmamak kokunun yayılmasını bir nebze azaltabilir, ancak tamamen engellemez. Tencereye defne yaprağı ve karabiber taneleri eklemek, yemeğe hoş bir aroma ve lezzet katacaktır. Bu baharatlar, etin tadını zenginleştirir ve pişirme süresince oluşabilecek ağır kokuları hafifletir. Koku konusunda endişeleriniz varsa, pişirme sırasında mutfak penceresini açmak ve aspiratörü kullanmak da yardımcı olabilir.