Kelle Nasıl Pişirilir?
22 Haziran 2024

Kelle Nasıl Pişirilir?


Kelle, sık sık pişirilen bir yemek olmamasına rağmen, kelle sevenler arasında büyük bir tutkuya sahiptir. Kelle, sakatat türü bir yemek olduğundan ve ağır bir eti olduğundan dolayı her evde pişen bir yemek değildir. Evde pişirmek biraz cesaret ister çünkü evin her yeri koku içinde kalabilir. Kelle pişirimi, özellikle kelleyi temizleme kısmı, beceri ve marifet gerektirir. Bu işlem oldukça yorucu ve uzun bir süreçtir çünkü dikkat ve titizlik gerektirir.

Kelleyi Temizleme ve Hazırlık

Kelleyi pişirmeden önce, dikkatli bir şekilde temizlemek gerekir. Eskiden köylerde kelleyi pişirmeden önce derisini yüzmek yerine ateşte ütüyorlarmış. Ancak günümüzde bu yöntem pek uygulanamaz. Bu yüzden kasaptan kelleyi parçalatarak almak daha pratik bir yöntemdir. Kelleyi evde temizleyecekseniz, öncelikle burun kısmını dikkatlice temizlemek gerekir. Bu işlem için bir diş fırçası kullanmak faydalı olabilir. Kellenin burun kısmını lavaboya vurarak temizlemeli ve mutlaka kaynar suyla yıkamalısınız. Kelleyi pişirmeden önce bol suyla, hatta tuzlu suyla yıkamak da önemlidir.

Kelle Pişirmek İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 adet kelle
  • 3 litre su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Sos İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 adet limon
Kelle Pişirme Adımları

Öncelikle, kelle temizlenmemişse yukarıda anlattığımız gibi temizleyin. Daha sonra kelleyi büyük bir tencereye koyun ve içerisine su doldurup bir süre kaynatın. Kaynama esnasında köpürüp taşabilir, bu nedenle dikkatli olun. Kellenin köpük kısmını alıp, kelleyi tertemiz bir şekilde düdüklü tencereye yerleştirin. Ardından 2 litre suyu kellenin üzerine dökün ve tuzunu ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Düdüklü tencerenizin pişirme süresine göre, normal et pişirme süresince pişirin.

Pişen kelleyi ocaktan indirip, kelleyi bütün olarak suyun içerisinden çıkarın ve suyunu başka bir tencereye süzgeç ile süzün. Kellenin üzerindeki etleri tek tek alıp sadece kemiklerini atın. Aldığınız etleri tekrar kendi suyuna bırakın. Ocakta bir süre daha kaynattığınız kelleye sos hazırlayın. Sos için küçük bir tavaya tereyağını koyup eritin. Daha sonra un ekleyip çiğ kokusu kayboluncaya kadar kavurun. Ardından salça ve pul biber ekleyip karıştırın. Ocaktan aldığınız sosun içerisine soyup ezdiğiniz sarımsakları ve limon suyunu ekleyin. Kaynayan kellenin içerisine bu sosu dökün ve karıştırın. Tuzunu kontrol edip bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Şifa deposu ve enfes lezzetli kelle yemeği, daha doğrusu kelle çorbası hazır durumda. Sıcak sıcak servis etmenizi tavsiye ederim, afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Kellenin lezzetini artırmak için, pişirme sırasında defne yaprağı veya karabiber taneleri ekleyebilirsiniz. Ayrıca, kelleyi pişirirken tencereye 1-2 adet soğan ve bir baş sarımsak eklemek de lezzet katacaktır. Kelle çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mükemmel bir seçenektir.

Kelle Nasıl Pişirilir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pancar Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Pişirme Nasıl Yapılır?

Pişirme Nasıl Yapılır?

Fırında Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Fırında Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Güncel

Barbun Balığı Nasıl Pişirilir?

Barbun Balığı Nasıl Pişirilir?

Güncel

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Tavuk Taşlık Nasıl Pişirilir?

Tavuk Taşlık Nasıl Pişirilir?

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Enginar Nasıl Pişirilir?

Enginar Nasıl Pişirilir?

Dana Biftek Nasıl Pişirilir?

Dana Biftek Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

Cupra Balık Nasıl Pişirilir?

Cupra Balık Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Dana Antrikot Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Nugget Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Nugget Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Mercan Balığı Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Köfte Nasıl Pişirilir?

Köfte Nasıl Pişirilir?

Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Büyük Balık Nasıl Pişirilir?

Büyük Balık Nasıl Pişirilir?

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fasulye Nasıl Pişirilir?

Fasulye Nasıl Pişirilir?

Kinoa Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kinoa Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Barbunya Nasıl Pişirilir?

Barbunya Nasıl Pişirilir?