Karides, deniz ürünleri arasında balıklardan sonra en çok tüketilen besindir. Kalorisi düşük olmasına rağmen kolesterol değeri yüksektir. Bu nedenle, kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerin karides tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Öte yandan, kilo fazlalığı olanlar için de oldukça yararlıdır. Karides, antioksidan deposu bir besindir ve çeşitli şekillerde pişirilerek tüketilebilir. Karides salatası yapabilir, fırında domatesli ve kaşarlı olarak pişirebilir veya jumbo karidesleri ızgarada ya da mangalda pişirebilirsiniz. Karidesi garnitür olarak da kullanabilirsiniz. Evde sütlü balık yaptığınızda mükemmel bir uyum sağlar. Karidesin Hazırlanması Karides pişirirken en önemli unsur kabuklarının ayıklanmasıdır. Bunun yanında, haşlamadan önce bağırsaklarını temizlemelisiniz. Karidesin sırt kısmına bir çizik atarak bağırsaklarını kolayca çıkarabilirsiniz. Bu işlemi karides piştikten sonra yapamazsınız. Eğer zorlanırsanız, sırtındaki bağırsakları bıçağın ucunu kullanarak hafifçe kazıyabilirsiniz. Karidesin kabuklarını ayıklamak için önce haşlamalısınız. Ancak iri karideslerin kabuklarını haşlamadan önce ayıklayabilirsiniz. Karidesin kafasını da ayıklama sırasında koparın. Önce karidesin bacaklarını ve kafasını koparırsanız, üzerindeki kabuğu daha rahat çıkarabilirsiniz. Pişirme sırasında lezzetini artırmak isterseniz, haşlama suyunu baharatlarla ve çeşitli malzemelerle lezzetlendirebilirsiniz. Zamanınız olursa, karidesi ayıkladıktan sonra fazla olan kısmını buzluğa atabilirsiniz. Böylece karides istediğinizde ayıklama zahmetine katlanmadan direkt pişirebilirsiniz. Karides Salatası Tarifi Karidesi bu şekilde pişirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer salatasını yapmak istemezseniz, tarifimizdeki gibi karidesi haşladıktan sonra tereyağında hazırladığınız domates sos ile birlikte fırında pişirebilirsiniz. En son üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyarak, üzerini nar gibi kızartabilir ve sıcak olarak servis edebilirsiniz. Karides, size çok farklı lezzetler tattıracak bir deniz ürünüdür. Bu nedenle aşağıdaki tarifi de denemenizi öneririz. Karides Salatası İçin Gereken Malzemeler
Karidesin Haşlama Suyu Malzemeleri
Karidesin Pişirilmesi Önce karideslerin haşlama suyunu hazırlayın. Sebzelerin hepsini ayıklayıp, küçük parçalar halinde doğrayın. Bunları suyla birlikte bir tencereye alın. Baharatları, tuzu ve bir yemek kaşığı sirkeyi ilave ederek ocakta kaynatın. Daha sonra bu suyu süzgeç yardımıyla süzün. Yeniden tencerenin içine aldığınız haşlama suyuna ayıklanmış karidesleri atarak pişirin. Karidesin pişme süresi, suyun kaynamasıyla birlikte 8-10 dakika sürer. Zaten karideslerin piştiğini renklerinden kolayca anlayabilirsiniz. Karidesin eti bembeyaz olur. Eğer haşlamadan önce karidesin kabuklarını ayıkladıysanız, hemen suyunu süzerek ılınmasını bekleyin. Daha sonra karidesleri bir servis tabağına alın. Bir kâsede sızma zeytinyağını, limon suyu ve tuzu iyice karıştırın. Bunu haşlanmış karideslerle karıştırın. Ardından karides tabağını biraz buzdolabında dinlendirin. Yemek zamanında masanın en güzel yerine yerleştirebilirsiniz. Gördüğünüz gibi, karides nasıl pişirilir ve nasıl hazırlanır diye endişelenmeyin. Oldukça kolay bir şekilde karidesleri pişirebilirsiniz. Afiyet olsun. |