Buharda Pişirme Nasıl Yapılır?
25 Temmuz 2024

Buharda Pişirme Nasıl Yapılır?

Buharda Pişirme

Buharda pişirme, en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biridir. Bu yöntem, özellikle Uzak Doğu ve Çin mutfağında yaygın olarak kullanılır. Buharda pişirilen yiyeceklerin balık, et, meyve gibi malzemelerinin kokusu, rengi ve lifleri buhar yardımıyla piştiğinde haşlama ya da kızartmaya oranla daha iyi korunur. Ayrıca, yemeğe salça, tuz gibi ek malzemeler eklenmediğinde kalorisi çok daha düşük olur.

Buharda Pişirme Ekipmanları

Uzak Doğu mutfaklarında buharda pişirme için özel olarak üretilmiş, genellikle bambudan yapılan bir sepet ve bir kapaktan oluşan malzemeler bulunur. Alt kısımda içi su dolu bir kap yer alır. Bu kabın üzerine bambu sepeti konularak kapak kapatılır ve pişirme aşamasına geçilir. Profesyonel işletmelerde ise bambu sepetlerin yerini daha hijyenik olan paslanmaz çelik tencereler almıştır. Tencereye alt kısmı delikli paslanmaz bir taban konulur. Delikli tabanın altına su eklenir ve delikli tabanın üzerine pişirilecek yiyecekler yerleştirilir. Kabın üstü bir kapak ile kapatılır. Alttaki ateşle kabın içindeki su buhar hale gelir ve yiyecekleri pişirmeye başlar.

Buharda Pişirme Teknikleri

Buharda pişirme teknikleri ikiye ayrılır: yüksek basınçta pişirme ve düşük basınçta pişirme.

  • Düşük Basınçta Pişirme: Bu teknik için verilebilecek örnekler buhar makinesi veya bambudan yapılan buhar kapları ile yapılan pişirmedir.
  • Yüksek Basınçta Pişirme: Bu teknik için en iyi örnek düdüklü tenceredir. Yüksek basınçlı pişirmede kısa sürede ve az su kullanılarak pişirme amaçlanmıştır. Bu yöntem pek çok malzemede kullanmak için idealdir çünkü yüksek basınç uygulandığında besin kaybı azalır.

Buharda Pişirmenin Faydaları

Buharda pişirme, besinlerin vitamin ve mineral içeriklerini korur. Haşlama esnasında yiyeceklerde bulunan vitamin ve mineraller suya geçerken, buharda pişirme yönteminde bu kayıplar minimuma indirilir. Ayrıca buharda pişirme, yiyeceklerin doğal lezzetlerini ve dokularını korur.

Hangi Besinler Buharda Pişirilir?

Buharda pişirme yöntemi özellikle sebzeler ve balıklar için idealdir. Buharda pişirilebilecek sebzeler arasında havuç, pazı, bezelye, karnabahar, enginar, patates, bakla, fasulye, kabak ve domates gibi çeşitli sebzeler yer alır. Buharda pişirilen balıklar ise besin değerini korur, tadı, rengi ve kokusu muhafaza edilir.

Ekstra Bilgiler

Buharda pişirme, besinlerin içindeki nişastayı yumuşatarak sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bu yöntem, yiyeceklerin kokusunu ve rengini koruyarak estetik açıdan da avantaj sağlar. Çözünme ihtimali olan besin öğeleri en aza indirgenerek korunur. Ek olarak, buharda pişirme yöntemi kalori alımını azaltmak isteyen kişiler için de uygundur, çünkü yağ kullanılmaz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pirzola Nasıl Pişirilir?

Pirzola Nasıl Pişirilir?

Kestane Nasıl Pişirilir?

Kestane Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bonfile Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Cupra Balık Nasıl Pişirilir?

Cupra Balık Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Bonfile Et Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Et Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Barbunya Nasıl Pişirilir?

Barbunya Nasıl Pişirilir?

Fırında Biftek Nasıl Pişirilir?

Fırında Biftek Nasıl Pişirilir?

Pişirme Nasıl Yapılır?

Pişirme Nasıl Yapılır?

Tenekede Tavuk Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Çupra Nasıl Pişirilir?

Çupra Nasıl Pişirilir?

Tavşan Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Tavşan Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri