Dana Bonfile Nasıl Pişirilir Dana bonfileyi pişirmek birçok kişi için basit bir iş gibi görünebilir, ancak en iyi sonuçları elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat edilmelidir. Özellikle et seçimi, dilimlenmesi, pişirme ısısı ve süresi büyük önem taşır. Bonfile, sığır ve dana gibi büyükbaş hayvanların sırt bölgesinin iç kısmında, sokum kısmı ile antrikot arasında bulunan, bir ucu kalın ve bir ucu ince olan et parçasıdır. Lezzeti ve görünümü nedeniyle etlerin kralı olarak kabul edilir. Bonfile satın alırken, yaklaşık 1,5-2 kilogram arasında olmasına özen gösterilmelidir. Kalın etlerin daha yumuşak ve suyunu kaybetmeden pişirilmesi için yüksek ısıda mühürlenmesi gerekmektedir. Mühürleme işlemi, etin suyunu kaybetmeden ve kurumadan daha lezzetli ve lokum kıvamında pişmesini sağlar. Mühürleme yapılmadan pişirilen etler tatsız ve kuru olabilir. Dana Bonfilenin Hazırlanması Bonfile, büyük bir et parçası olduğundan öncelikle sinirlerinden ve yağından ayrılmalıdır. Sinirleri ve yağı alınmış bonfileyi yaklaşık 200 gramlık parçalar halinde kesebilirsiniz. Daha sonra bu parçaları ortalama 1,5-2 cm kalınlığında olacak şekilde ezelim. Ancak bonfile etlerin çok ince olmamasına dikkat edilmelidir, çünkü ince bonfile etler pişirilme sırasında kuru ve lezzetsiz olur. Eğer bonfile etler çok ince ezildiyse, sadece ızgara kullanarak pişirmek daha faydalıdır. Dana bonfilede yağ bulunmadığından, pişirmeden önce hafif bir yağ kullanılması pişirme esnasında yardımcı olacaktır. Dana bonfile etlerini pişirme aşamasından önce dinlenmiş hatta oda sıcaklığında bir müddet beklemiş etlerin üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Daha sonra isteğe göre karabiber serpebilirsiniz. Bonfile etlerin üzerine bir miktar kaya tuzu gezdirilmelidir. Dana Bonfilenin Pişirilmesi Pişirme işleminde önemli olan, hangi yöntemle pişirilecekse bonfile etlerin mutlaka o yönteme uygun olarak hazırlanmasıdır. İnce dilimler halinde ise sos eklenerek tencerede, tavada veya ızgarada pişirilebilir. Ancak mangalda pişirmek isteniyorsa, etlerin biraz daha kalın dilimler halinde hazırlanması gerekmektedir. İnce dilimler mangalda pişirilirken kurur ve sertleşir. Kalın dana bonfile eti evde lokum kıvamında pişirmek için hazırlama işleminden sonra seramik tavada yüksek ateşte mühürlemek gerekmektedir. Mühürleme işlemi, etlerin pişme sırasında suyunu hapsederek daha lezzetli ve lokum kıvamında olmasını sağlar. Orta kısmının da iyice pişmesini istiyorsanız, mühürleme işleminden sonra 160 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 10-15 dakika kadar dinlendirebilirsiniz. Dana bonfileyi bütün olarak mühürleyip pişirmek isterseniz, fırın ayarını 230 dereceye ısıttıktan sonra bonfileyi koyun ve sıcaklığı yeniden 200 dereceye düşürerek yarım saat sonra 160 dereceye düşürerek lezzetli ve yumuşak et halinde pişirebilirsiniz. Dana Bonfile Pişirmenin Ekstra Püf Noktaları
Bu adımlara dikkat ederek, dana bonfileyi mükemmel bir şekilde pişirebilir ve lezzetli bir yemek hazırlayabilirsiniz. |