Kek Nasıl Pişirilir?
15 Mayıs 2024

Kek Nasıl Pişirilir?

Kek nasıl pişirilir, Kek yapımında lezzetin yakalanabilmesi için, seçilen malzeme kadar pişirme süresi de önemlidir. Kek elektrikli ya da gazlı fırınlarda pişirilebildiği gibi mikrodalga fırınlarda da pişirilebilir. Kekin pişme süresi kalıp veya tepsi kullanımına göre süre değişebilir. Örneğin, kalıp kullanılarak yapılan kekin pişme süresi tepside yapılan keke göre daha uzun sürer. Kekin sadece lezzeti değil, kabarması da önemlidir. Kekin kabarabilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır.

Kek için kullanılacak tüm malzemeler soğuk kullanıldığında kekin kabarması önlenir. O nedenle malzemelerin çoğu oda sıcaklığında olmalıdır. Süt ve yumurta gibi hemen bozulabilecek malzemeler buzdolabından en son çıkarılmalı ve normal oda sıcaklığına getirilmelidir. Kullanılan kek kalıbının alüminyum olması, cam kaplardan daha güzel ısı dağılımı sağladığı için kekin dengeli pişmesini ve yumuşak olmasını sağlar. Kekin kaba yapışmaması için kalıp ya yağlanmalıdır ya da unlanmalıdır. Yumurtaların sarısı ve akından ayrılmalıdır. Yumurtanın akları, köpük, köpük oluncaya kadar karıştırıcı yardımıyla çırpılmalı ve sarılar yavaş yavaş eklenerek çırpma işlemine devam edilmelidir. Yumurtalar krema kıvamına gelince bu aşamada yumurtaların içine portakal ya da limon kabukları rendelenerek aroma vermesi için eklenebilir. Şeker eklendikten sonra, şeker eriyinceye kadar uzunca bir süre çırpma işlemi sürdürülmelidir. Şeker kullanıldıktan sonra karıştırıcı kullanımı bırakılmalıdır. Tahta bir kaşık yardımıyla tek yöne veya alttan üste doğru karıştırılma işlemine devam edilmelidir. Un, keke mutlaka elek yardımıyla elenerek yavaş yavaş eklenmelidir. Bu sayede, kek çok daha fazla kabaracaktır. Meyveli kek yapacaksanız genelde yoğurt, sade keklerde ise süt kullanılmalıdır. Kabartma tozunun ya da karbonatın üzerine birkaç damla limon damlatılmalıdır. Bunun sebebi, kabartma tozu ile limondaki asidin etkileşime geçerek, kabarma işleminin hızlanmasıdır. Kek yaparken en önemli püf noktalarından bir tanesi de kabartma tozu katıldıktan sonra keki çok az karıştırmaktır. O nedenle kabartma tozu en son eklenmelidir. Kekin içine ceviz, üzüm, fındık gibi malzemeler ilave edilecekse fırına koymadan hemen önce kaşık yardımıyla karışımın içine konulmalı ve karıştırılmalıdır.

Kek, fırının alt katına yerleşmeli ve yüksek derece ile pişirmeye başlanıp kabarma gerçekleşince ısı düşürülmelidir. Fırının derecesi çok yüksek olursa dışı aniden pişer, içi hamur ve vıcık kalır. O nedenle kek için ideal pişirme derecesi 180 derecedir. İdeal pişirme süresi ise yaklaşık 40-45 dakikadır. Fırının kapağı ilk 30 dakika kesinlikle açılmamalıdır. İlk 30 dakikalık süre dolduktan sonra kek çevrilerek her yerin eşit pişmesi sağlanabilir. Kekin üstü çok pişerse bir parça alüminyum folyo ile kapatılır ve böylece yanması engellenir. Fırından çıkan kek bir kürdan batırılarak içinin pişip pişmediği kontrol edilebilir. Pişen kek kendi kendine dinlenmeye bırakılmalı ve soğuduktan sonra dilimlenerek servis yapılmalıdır.

Kek Nasıl Pişirilir Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakla Nasıl Pişirilir?

Bakla Nasıl Pişirilir?

Tarhana Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Tarhana Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Palamut Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Palamut Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Alabalık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Alabalık Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Kuru Bamya Nasıl Pişirilir?

Güncel

Böbrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Böbrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Güncel

Dana Biftek Nasıl Pişirilir?

Dana Biftek Nasıl Pişirilir?

Enginar Nasıl Pişirilir?

Enginar Nasıl Pişirilir?

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Biftek Nasıl Pişirilir?

Fırında Biftek Nasıl Pişirilir?

Fırında Çipura Nasıl Pişirilir?

Fırında Çipura Nasıl Pişirilir?

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

İstiridye Mantarı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

İstiridye Mantarı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kokoreç Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kokoreç Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Palamut Nasıl Pişirilir?

Fırında Palamut Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Lüfer Nasıl Pişirilir?

Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir?

Fırında Antrikot Nasıl Pişirilir?

Çupra Nasıl Pişirilir?

Çupra Nasıl Pişirilir?

Somon Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Mantı Pişirme?

Hazır Mantı Pişirme?

Zeytinyağlı Sarma Nasıl Pişirilir?

Zeytinyağlı Sarma Nasıl Pişirilir?

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Yayın Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Taze Fasulye Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Taze Fasulye Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Makarna Nasıl Pişirilir?

Makarna Nasıl Pişirilir?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Kuru Fasulye Nasıl Pişirilir?

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kefal Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri