Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?
25 Temmuz 2024

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Nasıl Pişirilir

Yaprak sarma yapmak, çoğu kişiye zor gelebilir. Aslında buradaki zorluk, tamamen yaprakların sarılmasıyla ilgilidir. Oldukça meşakkatli bir çalışma sonrasında, o leziz sarmaları tüketebilirsiniz. Her zorluğun böyle güzel bir neticesi olursa, denemeye değer diye düşünüyoruz. Yaprak sarma, bildiğimiz asma yaprağı ile hazırlanır. Asma yaprağı ne kadar taze olursa ve bir de sultaniye üzüm asması olursa, o kadar ince ve lezzetli olur. Yaprak sarma yapmaya başlamadan önce kullanacağınız yaprağı iyi seçmelisiniz. Çünkü vereceğiniz emeklere değmeli ve yerken ağzınızda dağılan sarma hazırlamalısınız. Kart olan yapraklarla hazırlanan sarma, istenen lezzeti vermeyecektir. Piştikten sonra yaprağın damarları kılçık olarak hissedilecektir. Yazın taze yaprak ile hazırlanan sarmalar daha lezzetli olsa da, kışın salamura yaprakla sarma yeme keyfinden kendinizi mahrum etmeyin. Eğer salamura yaprak zamanında salamuraya yapıldıysa, sarmalar da lezzetli olur.

Yaprak Sarma Pişirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaprak sarma, zeytinyağlı olarak pişirileceği gibi, kıymalı veya etli olarak da pişirilebilir. Zeytinyağlı yaprak sarması için daha büyük boydaki yaprakları, etli olanlar için ise daha küçük boydaki yaprakları tercih etmelisiniz. Hazırlanan iç harcın soğanından, maydanoz gibi yeşilliklerinden, yağından, tuzuna kadar tam kıvamında olmalı, ocakta pişerken pirincin gerektiği kadar pişmesine dikkat edilmelidir. Yaprak sarmasını piştikten sonra zevkli bir şekilde yemek istiyorsanız, hazırlık aşamasına dikkat etmelisiniz. Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız, bunları bir süre suyun içinde bekletmeli ve fazla tuzunu almalısınız. Taze yapraklarda bu sorun yaşanmaz. Aksine yaprağın kendine has ekşimsi aromasıyla daha lezzetli bir sarma yapabilirsiniz. Ancak taze ya da salamura olsun, yaprakları sarmadan önce 5 dakika kadar haşlamalısınız. Bu sayede iç harcıyla uyum içinde pişmesini sağlarsınız.

Yaprak sarma pişirmek için iç harcını özenle hazırlamalısınız. Bunu bazı kişiler kavurarak yapar, bazıları da tüm malzemeyi çiğden koymayı tercih eder. Her ikisinin de lezzeti kendine hastır. Bunu damak tadınıza göre hazırlayabilirsiniz. İç harcında kullanacağınız baharatlar sizin tercihinize göre ayarlanabilir. Bazıları zeytinyağlı yaprak sararken tarçın, kuş üzümü gibi malzemeleri koymayı tercih edebilir. Bazıları da bunları sevmez. Zeytinyağlı da olsa sarmayı geleneksel şekilde pişirmeyi seçer. Tüm bunlar sizin ve sevdiklerinizin damak tadıyla şekillenebilir. Sevdiğiniz malzemelerle hazırlayacağınız her yaprak sarması lezzetli olacaktır.

Yaprak sarma pişirme konusunda dikkat edeceğiniz bir konu da tencereye sarmaların yerleştirilmesidir. Hanımlar genellikle yaprak sarmalarını tencereye sırayla katlar halinde yerleştirir. Bu şekilde pişen sarmaların en alttaki kısmı fazla pişer. Bunu önlemek için en altta kalın yaprakları ve yaprakların saplarını koyarlar. Bu konuda size önemli bir püf noktası da verelim. Yaprak sarmalarını tencereye dikine yerleştirin. Bu şekilde tüm yaprak sarmaları eşit şekilde pişer. Her birini sevdiklerinize gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz. Üstelik tencerenin üzerine sarmalar açılmasın diye tabak kapatma gibi bir derdiniz de olmaz.

Yaprak Sarma Pişirmenin İncelikleri

Yaprak sarma nasıl pişirilir, nasıl hazırlanır bu konuda sizlere bilgiler vermeye çalıştık. Bunları uyguladığınız takdirde sarmalarınızın tadına doyum olmaz. Aslında en önemli konuyu unuttuk. Tencereye sıraladığınız yaprak sarmasının üzerine biraz zeytinyağı gezdirmeli ve ocağın kısık ayarında pişirmelisiniz. Diğer yemeklerde olduğu gibi yüksek ısıyı tercih etmeyin. Bir yemek düşük sıcaklıkta için için pişmeli. Bu sayede pişme süresi de kısalır. Yüksek ısıda pişireyim, yemeğim hemen pişsin diye düşünüyorsanız, hata ediyorsunuz. Yemeğinizin hem lezzetine hem de pişme süresine böyle olumsuz etki yaparsınız. Yaprak sarma pişirme konusunda bunlara uyduğunuz takdirde, sarmalarınız kıvamında pişer, siz de ikramınızı yapabilirsiniz. Yaprak sarmasına en fazla yakışan yoğurttur. Etli yaprak sarması ya da zeytinyağlı yaprak sarması yoğurt eşliğinde ikram edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abaka Han

25 Temmuz 2024 Perşembe

Yaprak sarmayı pişirirken tencereye dikine yerleştirmek gerçekten işe yarıyor mu? Ben genelde kat kat dizerdim ama bu şekilde daha iyi pişer mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Abaka Han, yaprak sarmalarını dikine yerleştirmek pişirme sürecinde bazı avantajlar sağlayabilir. Dikine yerleştirme, sarmaların eşit şekilde pişmesine yardımcı olabilir ve daha az ezilmesini sağlar. Ayrıca, bu yöntemle sarmaların su ve sosla daha iyi temas etmesi sağlanarak lezzetlerinin artması mümkün olabilir. Ancak, kat kat dizme yöntemini kullanmak da oldukça yaygındır ve birçok kişi tarafından tercih edilir. Her iki yöntem de doğru uygulandığında lezzetli sonuçlar verir, bu yüzden hangisinin sizin için daha uygun olduğunu deneyerek bulabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Brokoli Nasıl Pişirilir?

Brokoli Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Fırında Levrek Nasıl Pişirilir?

Mantı Nasıl Pişirilir?

Mantı Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Deniz Levreği Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Levreği Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Çupra Nasıl Pişirilir?

Çupra Nasıl Pişirilir?

Güncel

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Dana Ciğeri Nasıl Pişirilir?

Güncel

Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Ciğer Nasıl Pişirilir?

Köfte Nasıl Pişirilir?

Köfte Nasıl Pişirilir?

Kek Nasıl Pişirilir?

Kek Nasıl Pişirilir?

Kereviz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Nasıl Pişirilir?

Bakla Nasıl Pişirilir?

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Mezgit Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Kahve Nasıl Pişirilir?

Kahve Nasıl Pişirilir?

Sazan Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Sazan Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Pancar Nasıl Pişirilir?

Pancar Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Uskumru Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Antrikot Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?

Kuşbaşı Et Nasıl Pişirilir?