Bakla Nasıl Pişirilir?
22 Temmuz 2024

Bakla Nasıl Pişirilir?


Bakla, özellikle ilkbahar aylarında sofralara lezzet katan ve insan sağlığı için faydalı olan baklagiller familyasına ait bir sebzedir. Türk mutfağında zeytinyağlı, kuşbaşı etli, kıymalı ve meze çeşidi olarak hazırlanan yemekleriyle ünlüdür. Bu makalede, "Bakla nasıl pişirilir?" sorusuna detaylı bir cevap verilecektir.

Baklanın Besin Değerleri

Bakla, protein ve vitamin bakımından oldukça zengin bir besindir. B1, B2, B6 ile K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindir. Taze bakla yemyeşil renkteyken, kurutulmuş bakla kahverengi bir renk alır ve daha besleyici hale gelir.

Bakla Pişirmek İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 kg taze bakla
  • 300 gram kuzu kuşbaşı et
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 adet iri boy domates
  • 2-3 adet sivri yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yarım demet ince kıyılmış dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yeteri kadar tuz

Üzeri İçin
  • Büyük bir kase yoğurt
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz


Baklayı Hazırlama

1 kg taze baklanın uçları ve kılçıkları bir bıçak yardımıyla temizlenir. Temizlenen baklalar, taze fasulyede olduğu gibi kırılarak su dolu bir kabın içinde bekletilir.

Yemek Harcının Hazırlanması

Basınçlı tencereye 2 çorba kaşığı tereyağı ve 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ eklenir. Tereyağı eriyip ısındıktan sonra 300 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti eklenir. Etler renk değiştirip suyunu çekinceye kadar kavrulur. Ardından yemeklik doğranmış kuru soğanlar eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sivri biberler de yemeklik doğranarak tencereye ilave edilir ve kavurma işlemi devam eder. Domatesin kabukları soyulup yemeklik doğrandıktan sonra tencereye eklenir ve birkaç kez çevrilir. Sonrasında 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber eklenir. Salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavrulur.

Baklanın Pişirilmesi

Hazırlanan yemek harcının üzerine bekletilen taze baklalar eklenir ve baklalar sararıncaya kadar kavrulur. Sonrasında ince kıyılmış yarım demet dereotu ve yeteri kadar tuz ilave edilir. Baklaların üzerini 1 parmak aşacak kadar kaynar su eklenir. Basınçlı tencerenin kapağı kapatılarak yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.

Servis Önerisi

Pişirilen taze bakla yemeğinin üzerine 1 kase yoğurt, ezilmiş 3-4 diş sarımsak ve bir miktar tuz karıştırılarak hazırlanan sarımsaklı yoğurt eklenir. Yemek, sarımsaklı yoğurtla birlikte servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Sucuk Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Çipura Nasıl Pişirilir?

Fırında Çipura Nasıl Pişirilir?

Barbun Balığı Nasıl Pişirilir?

Barbun Balığı Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Fırında Çinekop Nasıl Pişirilir?

Ördek Nasıl Pişirilir?

Ördek Nasıl Pişirilir?

Bonfile Et Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Et Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Ahtapot Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Ispanak Nasıl Pişirilir?

Dolma Nasıl Pişirilir?

Dolma Nasıl Pişirilir?

Biftek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Biftek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Bamya Nasıl Pişirilir?

Köfte Nasıl Pişirilir?

Köfte Nasıl Pişirilir?