Bütün Tavuk Fırında Nasıl Pişirilir Fırında bütün tavuk, lezzeti ve yapım kolaylığı ile sofraların vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Ancak, mükemmel bir sonuç elde etmek için bazı püf noktalarına dikkat edilmelidir. Bu makalede, fırında tavuk pişirmenin detaylarını ve önemli ipuçlarını bulacaksınız. Malzeme Seçimi ve Hazırlık Tavuk eti yağsız, protein bakımından zengin olduğu için hazmı çok kolaydır. Kalori değeri düşüktür, bu nedenle diyet yapanlar dahil herkesin yemek seçiminde tercih ettiği bir et türüdür. Ancak, her satın alınan ve pişirilen tavuk aynı lezzette ve yumuşaklıkta olmaz. Bu nedenle tavuk satın alırken ve pişirirken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Tavuk satın alırken genç ve körpe olanları tercih edilmelidir. Bunu anlamak için tavuğun ayaklarındaki pulların parlak ve ince olması gerekir. Fırında pişirilecek tavuk yağlı olmalıdır. Tavuk seçimi yapıldıktan sonra tütsüleme işlemi uygulanmalıdır. Tütsülenen tavuk iyice yıkanmalı ve temizlenmelidir. Temizlenen tavuğun karnına birkaç diş sarımsak ve defne yaprağı konularak yaklaşık 15-20 dakika kadar ön haşlama yapılmalıdır. Haşlama suyuna tane karabiber de eklenebilir. Tavuğun kaynatılırken diriliğini kaybetmemesine özen gösterilmelidir. Marinasyon Tavuğun lezzetli olması için, bir kabın içerisinde şu malzemeler karıştırılmalıdır:
Tavuk, hazırlanan karışıma iyice bulanarak buzdolabında 1 saat kadar bekletilmelidir. Fırınlama Fırında tavuk pişirirken tercih edilen fırın kabı tavuk büyüklüğünde olmalıdır. Ayrıca, fırında tavuk pişirirken tavuğa lezzet katması için fırın kabına sebze de eklenebilir. Ortadan dörde bölünmüş birkaç kuru soğan, yuvarlak olarak doğranmış patates ve iri küpler halinde doğranmış havuç kullanılabilir. Bu sebzeler fırın kabı içerisinde biraz zeytinyağı, tuz, kekik ve birkaç defne yaprağı ile harmanlanır. Fırın kabının altına yerleştirilir ve üzerine soslanmış tavuk konularak fırınlanabilir. 200 derecelik fırında 50-55 dakika pişirilmelidir. Daha sonra fırın ısısı 150 dereceye düşürülerek 15-20 dakika daha pişirme işlemine devam edilmelidir. Fırın kabına alınan tavuk fırında pişerken kurumaması için yarı pişirme süresini doldurduğunda diğer yüzüne çevrilmelidir. Aynı zamanda butların da birbiri üzerine çapraz gelecek şekilde fırın kabına konması önerilir. Servis ve Sunum Tavuğun nar gibi kızarması için, pişmesine yakın fırından çıkararak üzerine yumuşak margarin sürülmelidir. Fırından çıkarılan tavuk folyo kağıdına sarılarak servis edilene kadar yumuşacık kalması sağlanır. Sonuç olarak, dikkatlice seçilmiş malzemeler ve uygun pişirme teknikleri ile fırında bütün tavuk mükemmel bir şekilde hazırlanabilir. Bu tarif, sofralarınıza lezzet ve şıklık katacaktır. |