Nohut Nasıl Pişirilir?
12 Temmuz 2024

Nohut Nasıl Pişirilir?

Nohut, yaklaşık olarak 8.000 yıllık çok eski bir tarihe sahip bir bitki türü ve besin kaynağıdır. Nohut bitkisi genellikle kurutularak yemek çeşitlerinde kullanılmaktadır ve insan sağlığı açısından da pek çok faydalara sahip bir bitkidir. Nohudun pek çok pişirilme çeşidi vardır. Ancak herkes tarafından bilindiği gibi sıklıkla yapılan etli nohut yemeğine de kimse hayır diyemez. Ayrıca haşlanarak çorba ve pilavlarda da sıklıkla kullanılmakta olan nohudun etli nohut yemeğini dilerseniz birlikte hazırlayalım.

Gerekli Malzemeler
  • Yarım kg nohut
  • 500 gram kuşbaşı doğranmış dana eti
  • 1 adet iri boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz

Nohut yemeğinin ilk aşaması olarak nohudu ayıkladıktan sonra bir gece öncesinden bir kapaklı tencere içerisine aldığımız nohudun üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde ılık su ilave ederek bir gece öncesinden ıslatarak yumuşayarak şişmesi için beklemeye bırakalım. Ertesi gün ılık su içerisinde bekletilerek kabaran nohutların ıslama suyunu döküp bol su altında yıkadıktan sonra bir süzgeçle süzülmesini sağlayalım.

Ardından nohudumuzu pişirmek için mutlaka bir basınçlı tencere kullanmamız gerekmektedir. Bu nedenle basınçlı tenceremizi ocağa alarak içine tereyağı ve sıvı yağ ilave ederek yağın eriyerek ısınmasını sağladıktan sonra ısınan yağın üzerine kuşbaşı doğranmış dana etini ilave ederek etler bıraktığı kendi suyunu çekene kadar kavuralım. Kavrulan kuşbaşı etlerin üzerine kuru soğanın kabuklarını soyarak ince yemeklik doğrayıp ilave edelim ve soğanlar pembeleşene kadar kavuralım.

Ardından kavrulmakta olan soğanların üzerine domates salçası, biber salçası ile kırmızı pul biber ilave edip karıştırarak salçaların ezilerek kavrulmalarını sağlayalım. Ardından nohut yemeğimizin iç harcı kavrulduktan sonra önceden ıslatılan nohutları tencereye ilave ederek üzerine yeteri kadar tuz ekleyip karıştırarak nohutları 4-5 dakika kadar kavuralım. Ardından kavrulmakta olan nohutların üzerini 2 parmak ölçüsünde aşacak kadar kaynar su ilave ederek basınçlı tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 25-30 dakika kadar pişmeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda basınçlı tencerenin kapağını açarak pişirdiğimiz nohut yemeğini pirinç pilavı eşliğinde sıcak sıcak servise sunalım.

Ekstra Bilgiler

Nohut yemeği yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek lezzeti artırabilir. Örneğin, nohudu ıslatma suyuna bir çay kaşığı karbonat eklemek, nohutların daha yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca, pişirme sırasında nohutların üzerine birkaç diş sarımsak eklemek, yemeğe ekstra bir aroma katacaktır. Nohut yemeğini daha da zenginleştirmek isterseniz, pişirme aşamasında bir avuç doğranmış domates veya biber ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kınay

12 Temmuz 2024 Cuma

Nohutun tarihinin bu kadar eskiye dayandığını bilmiyordum. Bir gece öncesinden nohudu ıslatmamızın sebebi tam olarak nedir? Ayrıca basınçlı tencere kullanmadan da bu yemeği yapmam mümkün mü?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kınay, nohutun tarihinin bu kadar eskiye dayandığını öğrenmek gerçekten ilginç, değil mi? Nohudu bir gece önceden ıslatmamızın sebebi, nohutların daha kolay pişmesini sağlamaktır. Bu işlem, nohutun sertliğini azaltır ve pişme süresini kısaltır. Ayrıca, nohutların daha sindirilebilir hale gelmesine yardımcı olur.

Basınçlı tencere kullanmadan da nohut yemeği yapman mümkün. Normal bir tencerede de pişirebilirsin, ancak pişme süresi daha uzun olacaktır. Nohutların iyice yumuşadığından emin olana kadar kaynatman gerekecek. Umarım bu bilgiler işine yarar, şimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hazır Mantı Pişirme?

Hazır Mantı Pişirme?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Kuşkonmaz Nasıl Pişirilir?

Fırında Palamut Nasıl Pişirilir?

Fırında Palamut Nasıl Pişirilir?

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Et Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Bakla Nasıl Pişirilir?

Bakla Nasıl Pişirilir?

Güncel

Zeytinyağlı Sarma Nasıl Pişirilir?

Zeytinyağlı Sarma Nasıl Pişirilir?

Güncel

Kek Nasıl Pişirilir?

Kek Nasıl Pişirilir?

Levrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Levrek Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Sosis Nasıl Pişirilir?

Sosis Nasıl Pişirilir?

Barbunya Nasıl Pişirilir?

Barbunya Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

Dondurulmuş Kalamar Nasıl Pişirilir?

Bütün Tavuk Nasıl Pişirilir?

Bütün Tavuk Nasıl Pişirilir?

Bonfile Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Bonfile Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Bütün Tavuk Fırında Nasıl Pişirilir?

Bütün Tavuk Fırında Nasıl Pişirilir?

Somon Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Somon Balığı Nasıl Pişirilir Tarifi ve Malzemeleri

Pirzola Nasıl Pişirilir?

Pirzola Nasıl Pişirilir?

Büyük Balık Nasıl Pişirilir?

Büyük Balık Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Ebegümeci Nasıl Pişirilir?

Tenekede Tavuk Pişirme Tarifi ve Malzemeleri

Tenekede Tavuk Pişirme Tarifi ve Malzemeleri