Nohut, yaklaşık olarak 8.000 yıllık çok eski bir tarihe sahip bir bitki türü ve besin kaynağıdır. Nohut bitkisi genellikle kurutularak yemek çeşitlerinde kullanılmaktadır ve insan sağlığı açısından da pek çok faydalara sahip bir bitkidir. Nohudun pek çok pişirilme çeşidi vardır. Ancak herkes tarafından bilindiği gibi sıklıkla yapılan etli nohut yemeğine de kimse hayır diyemez. Ayrıca haşlanarak çorba ve pilavlarda da sıklıkla kullanılmakta olan nohudun etli nohut yemeğini dilerseniz birlikte hazırlayalım.
Gerekli Malzemeler - Yarım kg nohut
- 500 gram kuşbaşı doğranmış dana eti
- 1 adet iri boy kuru soğan
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biber
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
- Yeteri kadar tuz
Nohut yemeğinin ilk aşaması olarak nohudu ayıkladıktan sonra bir gece öncesinden bir kapaklı tencere içerisine aldığımız nohudun üzerini 2-3 parmak aşacak şekilde ılık su ilave ederek bir gece öncesinden ıslatarak yumuşayarak şişmesi için beklemeye bırakalım. Ertesi gün ılık su içerisinde bekletilerek kabaran nohutların ıslama suyunu döküp bol su altında yıkadıktan sonra bir süzgeçle süzülmesini sağlayalım.
Ardından nohudumuzu pişirmek için mutlaka bir basınçlı tencere kullanmamız gerekmektedir. Bu nedenle basınçlı tenceremizi ocağa alarak içine tereyağı ve sıvı yağ ilave ederek yağın eriyerek ısınmasını sağladıktan sonra ısınan yağın üzerine kuşbaşı doğranmış dana etini ilave ederek etler bıraktığı kendi suyunu çekene kadar kavuralım. Kavrulan kuşbaşı etlerin üzerine kuru soğanın kabuklarını soyarak ince yemeklik doğrayıp ilave edelim ve soğanlar pembeleşene kadar kavuralım.
Ardından kavrulmakta olan soğanların üzerine domates salçası, biber salçası ile kırmızı pul biber ilave edip karıştırarak salçaların ezilerek kavrulmalarını sağlayalım. Ardından nohut yemeğimizin iç harcı kavrulduktan sonra önceden ıslatılan nohutları tencereye ilave ederek üzerine yeteri kadar tuz ekleyip karıştırarak nohutları 4-5 dakika kadar kavuralım. Ardından kavrulmakta olan nohutların üzerini 2 parmak ölçüsünde aşacak kadar kaynar su ilave ederek basınçlı tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 25-30 dakika kadar pişmeye bırakalım. Verilen sürenin sonunda basınçlı tencerenin kapağını açarak pişirdiğimiz nohut yemeğini pirinç pilavı eşliğinde sıcak sıcak servise sunalım.
Ekstra Bilgiler
Nohut yemeği yaparken bazı püf noktalarına dikkat etmek lezzeti artırabilir. Örneğin, nohudu ıslatma suyuna bir çay kaşığı karbonat eklemek, nohutların daha yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca, pişirme sırasında nohutların üzerine birkaç diş sarımsak eklemek, yemeğe ekstra bir aroma katacaktır. Nohut yemeğini daha da zenginleştirmek isterseniz, pişirme aşamasında bir avuç doğranmış domates veya biber ekleyebilirsiniz.
Afiyet olsun. |
Kınay
12 Temmuz 2024 CumaNohutun tarihinin bu kadar eskiye dayandığını bilmiyordum. Bir gece öncesinden nohudu ıslatmamızın sebebi tam olarak nedir? Ayrıca basınçlı tencere kullanmadan da bu yemeği yapmam mümkün mü?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Kınay, nohutun tarihinin bu kadar eskiye dayandığını öğrenmek gerçekten ilginç, değil mi? Nohudu bir gece önceden ıslatmamızın sebebi, nohutların daha kolay pişmesini sağlamaktır. Bu işlem, nohutun sertliğini azaltır ve pişme süresini kısaltır. Ayrıca, nohutların daha sindirilebilir hale gelmesine yardımcı olur.
Basınçlı tencere kullanmadan da nohut yemeği yapman mümkün. Normal bir tencerede de pişirebilirsin, ancak pişme süresi daha uzun olacaktır. Nohutların iyice yumuşadığından emin olana kadar kaynatman gerekecek. Umarım bu bilgiler işine yarar, şimdiden afiyet olsun!